BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.432,33
HABER /  GÜNCEL

Altında kiralama devri başladı

Hem tüketicilerin hem de sarrafların belini büken yüksek altın fiyatlarına çözüm olarak altın kiralama dönemi başladı.

Abone ol

5 günlük kira bedeli setin yüzde 10, 10 günlük kira bedeli ise yüzde 25'i tutarında. Ancak bu durumdan memnun olmayan esnaflar da var.

Son zamanlarda altın fiyatlarındaki rekor seviyeler, hem tüketicilerin hem sarrafların belini bükerken bazı kuyumcular, soruna çözüm olarak altın  kiralama dönemini başlattı. Kapalıçarşıdaki bazı esnaflar yüksek fiyat ve değer kaybı nedeniyle çok  fazla tercih edilmeyen takı setlerini, 5 ve 10 günlük sürelerle kiralamaya bile başladı. Ancak bu durumdan pek memnun olmayan esnaflar da var.

Üç sene önce takı kiralama projesini geliştirdiklerini söyleyen Mehmet Altın'ın sahibi Mehmet Ali Yıldırımtürk, uygulamayı sektöre hareket getirmesi için başlattıklarını açıkladı. Yıldırımtürk şöyle devam etti: "Aksesuar olarak kullanılan takı setleri alındıktan sonra satışta yüzde 60 değer kaybediyor. Biz ise setin yüzde 10'u kadar 5 günlük kira bedeli alıyoruz. 10 gün için ise yüzde 25'ini istiyoruz."

GÜN İÇİN DE KİRALANIYOR

Düğünlere takı kiralama olarak yola çıktıklarını belirten Yıldırımtürk, "Düğünlerle başladık ama artık kadınlar altın gününe giderken de kiralıyor, hatta önemli gecelere hazırlık için alanlar da oluyor" diye konuştu. Anadolu'dan çok talep geldiğini belirten Yıldırımtürk bir FİLM setinden de kiralama talebi aldıklarını öne sürdü.

Diğer esnaflar ise takı kiralama uygulamasına şiddetle karşı çıkıyor. İstanbul 4. Levent'teki Aycan Kuyumculuğun sahibi Emre Daloğlu, kendilerinin böyle bir uygulama yapmadığını belirterek şunları söyledi:

"Kiralamada bırakın işin güvenlik boyutunu, herkesin taktığı seti bayanlar zaten takmak istemezler. Ayrıca yeni nesil de altına çok düşkün değil, bir kolyeyle düğün yapanlar var."

Mecidiyeköy'deki Esin Kuyumculuk çalışanı Mesut Ersin ise kiralama yapanların sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini anlattı. Ersin "Bunu yapanlar tefeci gibi, altın üzerinden faiz gibi kira alıyorlar" dedi.
Mehmet Ali Yıldırımtürk ise iddiaları, esnaffın bu konuyu anlayamadığı sözleriyle cevapladı. Yıldırımtürk, "Bu sistem globalleşmeyle beraber önümüzdeki yıllarda çok popüler olacak. Ancak kuyumcu esnafı yeniliklere karşı, kabuklarını kıramıyorlar" dedi. (BUGÜN)