BIST 9.798
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.458,81
HABER /  EKONOMİ

Altına yatırım yapanlar şok olacak!

Altının yatırım aracı olmaktan çıktığını belirten Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Kamer, önümüzdeki süreçte altın fiyatlarının yüzde 10 düşeceğini öngördü.

Abone ol

Altın fiyatlarındaki düşüşle ilgili olarak mücevher ve takı sektörünün öncü isimlerinden Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer'den altınla ilgili önemli değerlendirme.

Kamer, "Önümüzdeki süreçte altın 1200-1100 doların altına inebilir. Yüzde 10 civarında düşebilir, onun dışında bir düşüş beklemiyorum" dedi.


CNBCe.com Haber Müdürü Burcu Göksüzoğlu'na konuşan Kamer, spot altının ons fiyatının 1000-1100 dolar civarında, gram altının ise 70-75 lira seviyesinde taban bularak dengeye oturmasını beklediğini söyledi. Altındaki bu düşüşün hemen olacak şekilde algılanmaması gerektiğni kaydeden Kamer, "Belki bir ay belki iki sene içerisinde ulaşabileceği seviye budur. Olsa olsa bu seviyelerde seyreder" dedi.

YÜZDE 10'DAN FAZLA YÜKSELMEZ

Altının yükselmesi halinde ne kadar bir artış kaydedeceği sorulduğunda ise Kamer, "Yükselirse de yüzde 10'dan daha fazla çıkmasını beklemiyorum. Altın artık bu bantta oturur" ifadelerini kullandı.

OLUMLU GELİŞMELER ALTINI DÜŞÜRÜYOR

Altın fiyatlarında son bir yıl içerisindeki düşüşün nedenleri sorulduğunda Kamer, "Çok hızlı çıkışın düşüşü olacak. Beş sene içinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle güvenli liman olarak herkes altına yönlendi. Buna fonlar ve merkez bankaları da dahil" şeklinde konuştu.

YATIRIM ARACI OLARAK TALEP AZALIYOR

"Geçen bir senede gerçekleşen olumlu gelişmeler altını güvenli liman olmaktan çıkardı" diyen Kamer, "Fonlar ellerindeki altınları çıkarıyor. Düşme eğiliminde olduğu zaman dünyadaki halkta da talep azalıyor, altın yatırım aracı olmaktan çıkıyor. Dövize yöneliyorlar, ya da ev araba gibi ihtiyaçlara yöneliyorlar" dedi.

FED BASKI OLUŞTURDU

Kamer, "Fed'in tahvil alımını keseceğini duyurması altın üzerinde temelli baskı oluşturdu. Böyle olunca fiyatlar devamlı düşüyor" şeklinde konuştu.

ALTIN TAKI SATIŞLARI YÜZDE 30 ARTTI

Fiyatlardaki düşüşün altına yatırım amaçlı talebi azaltırken takı tüketimini artırdığını belirten Kamer, "Altın takı satışlarında yüzde 30 artış gerçekleşti. Fiyatlardaki düşüş iç tüketimde takı manasında pozitif etki yapıyor" dedi. 2014

DAHA İYİ OLACAK

Önümüzdeki yılın sektör için çok daha iyi bir yıl olacağını düşündüğünü belirten Kamer, "Çünkü fiyat bakımından marka bijuteri almakla altın almak arasında çok bir fark kalmadı" ifadesini kullandı.

İRAN'IN FAYDA VEYA ZARARI YOK

İran'a Batılı ülkeler tarafından uygulanan ambargonun Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı altın ihracatını durma noktasına getirdiğini hatırlatan Kamer, ambargonun kalkacak olmasıyla ekonomide büyük bir fark olmayacağını söyledi. Kamer, "Bunun Türkiye ekonomisine çok fayda veya zararı yok. Çünkü Türkiye'de arz talep dengesi kendi madenlerimiz ve kendi tüketicimiz tarafından sağlanıyor. Ama transit olarak İran'a altın satılmasının yüzde 1-2 faydası olacaktır" diye konuştu.