BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,73
HABER /  DÜNYA

28 AB ülkesi arasında en ucuz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “28 Avrupa Birliği ülkesi arasında en ucuz doğalgaz satılan ülke Türkiye’dir” dedi.<br/>Çırağ...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “28 Avrupa Birliği ülkesi arasında en ucuz doğalgaz satılan ülke Türkiye’dir” dedi.
Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Hazar Forumu’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş’ın yanı sıra çok sayıda enerji sektörü temsilcisi katıldı. Toplantı sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Katar’la ilgili çalışmaların sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Bir gizlilik sözleşmesi yaptık. Katarla bundan bu konuyla alakalı olan evraklarımızı üretim şirketimiz olan Eyuyaş paylaşabilecek. Gerekli kanun ve mevzuat içerisinde bunları paylaşabilecek. 2-3 aylık sıkı bir çalışma dönemi geçirmeyi planlıyoruz. Bu arkadaşlar çalışmalarını bize getirecekler. Şuanda ham halinde olduğunu söylemem lazım. Katar’dan Türkiye’deki olan siyasi istikrara güvenin ciddi ve önemli bir gösterge olduğu kanaatindeyim. Bizim şuanda hava tahmin raporlarında Ocak ve Şubat ayında bir miktar aşırı soğukların olacağı söylendi. Buna karşılık Batı’dan Ege’den İzmir Aliağa’dan girmek üzere sıvılaştırılmış enerji, doğalgaz siparişi verdik Katar’la. Bununda takribi tutarı 350 milyon dolardır. Bizim doğalgazla ilgili herhangi bir arz sıkıntımız hamdolsun söz konusu değildir. Bütün noktalardan normal şartlar altında bu arzımızı sağlayabiliyoruz. İzmir bölgesinden de aynı şekilde basıncı dengelemek için bir sıvılaştırılmış doğalgazı alıp onu gazlaştırarak sisteme vereceğiz” diye konuştu.
İran’la ilgili enerji projelerinin önemli olduğunu vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “İran’dan almış olduğumuz ham petrolle alakalı biliyorsunuz zaman zaman dalgalanıyor. Şuanda bu miktarı ne düşürmeye nede yükseltmeye ihtiyacımız yok. Mevcut plato dediğimiz bir dönemi yaşıyor TÜPRAŞ. İran’dan aldığı petrolle alakalı konuda mevcut plato dönemi yaşıyor. Normal üretimle onu rafine etmeye devam ediyor. Bizim şuanda İran’la olan konuda hemen artırmaya herhangi bir ihtiyacımız bulunmamaktadır. Yaklaşık 12-13 ülkeden ham petrol tedarik ediyoruz. Bununla alakalı bağlantıları da TÜPRAŞ yapmış durumda. İhtiyaç hissedilirse bunlar konuşulur. Ama ne düşeceği ne nede yükseleceği bir dönem yaşıyoruz. Bizim İran’da yapılmasını düşündüğümüz herhangi bir proje bizim için görünmüyor. Ama İran bizim için çok önemli. Komşu ve kardeş ülkemizle beraber ortak geliştirilen projelerin var olduğunu biliyorsunuz. İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılacak bir hat olduğunu hep beraber biliyoruz” diye konuştu.
Güney Koridor Enerji Projesi hakkında Türkiye’nin üstüne düşeni yaptığını vurgulayan Bakan Yıldız, “Birçok projede olumlu ve pozitif tutumumuzu devam ettiriyoruz. Güney akım Karadeniz’den Türkiye’nin münhasır ekonomik sahasından geçen ve Avrupa’daki gaz arzıyla ilgili başlığı sivil bir projedir. Güney koridorda dört tane proje konuşuluyordu. Türkiye üzerine düşen görevi yapmıştır. Yapmaya da devam edecektir. Ama doğalgazı Avrupa Birliği alır mı almaz mı o konularda bizim herhangi bir fikrimiz olmaz. Rusya bu doğalgazın Türkiye’deki münhasır ekonomik sahasından aktarılmasıyla alakalı bir talebi olursa ki oldu bu konuda biz Rusya Federasyonunun işinin kolaylaştırılmasının doğru olduğuna inanıyoruz. Kararı tüketiciler versinler. Türkiye kararını verdi. Türkiye bu projelerin gerçekleşmesi için dediğim gibi olumlu duruşunu devam ettirecek’’ ifadelerini kullandı.

"SU KAYNAKLARI ÇALIŞTIĞI İÇİN 4-5 MİLYAR DOLAR AZ ALIYORUZ"
28 Avrupa Birliği ülkesi arasında en ucuz doğalgazın Türkiye tarafından satıldığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şöyle konuştu:
“Bir dengeleme fiyat mekanizmasıyla beraber bu süreci yönetmeyi çalışıyoruz. Doğalgaz bizim 28 tane Avrupa Birliği ülkesi arasından en ucuz fiyatla aldığımız doğalgaz değildir. Ama 28 tane Avrupa Birliği ülkesi arasından en ucuz doğalgaz satılan ülke Türkiye’dir. Biz bunu nasıl yapıyoruz. Biz bunu yerli kömürümüzle, su kaynaklarımızla, jeotermalle, rüzgarla ve inşallah güneşin önünü açarak güneş yatırımlarıyla sağlamış oluyoruz. Rüzgar deyip geçmemek lazım. 2013 yılında rüzgar santralleri çalıştığı için 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal ettik. Bu çok önemli ve değerlidir. Su kaynakları çalıştığı için 4-5 milyar dolar doğalgazı daha az ithal ediyoruz. O yüzden ben vatandaşlarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından ve çevreci örgütlerden bu noktaya da dikkat etmelerini istirham ediyorum. "Tema değil başka bir kuruluş diyor ki nükleer patlar, e tamam onu yapmayalım. Kömür zaten isli paslı, onu da yapmıyoruz. Rüzgar zaten kuşları öldürüyor, doğalgaz ithal. Su kaynakları da doğayı bozuyor. Ben bir arkadaşıma samimi olarak şunu sordum: ’Ne yapmamızı istersiniz? diye. Ben o kısmına karışmam dedi bana. Kimse bize yerli kaynaklardan enerji tüketimini çok görmesin. Dünyada 7 milyar ton kömür tüketiliyorsa, kusura bakmasınlar, kimse bize 1.8 milyar tonluk kömür kaynağımıza fazladan bakmasın, bu kabul edilemez bir şey. O zaman biz mahallenin delisini oynamış oluruz" şeklinde konuştu.
Yaklaşan kış aylarında doğalgaz açısından bir sıkıntı öngörülmediğini belirten Bakan Yıldız, “Yani % 3 ya da % 5 yanılmayla bizim hangi miktarda enerji üreteceğimizi hangi kaynaklardan üreteceğimizi hamdolsun planlayabiliyoruz. Türkiye böyle bir noktaya geldi. Önünü görebilen bu işi planlayabilen bir noktaya geldik. Atmosferi açık bir işyerinde çalışıyoruz. New York’ta 12 saat elektrik kesildi. Moskova’nın merkezinde 12 milyon insan elektriksiz kaldı. İngiltere’de Londra’da 130 bin kişi elektriksiz kaldı. Bunların her birisi işletmecilikle alakalı konular. Kurgu ve planlamayla alakalı olan konular değildir. Biz geçtiğimiz Ocak ve Şubat ayında daha ılımlı bir havayla karşılaştık. Öncekinde biliyorsunuz son 62 yılın en büyük soğukları yaşandı. Gaz üreticisi ülkelerin bir kısmında dahi doğalgaz sıkıntıları oldu. Şükür olsun bizim vatandaşımıza yansıttığımız bir sıkıntı olmadı. Bu yılda kısmen biraz daha soğuk hava bekleniyor. Biz her türlü senaryoya hazırız. Doğalgaz açısından bir sıkıntı öngörmüyoruz ‘’şeklinde konuştu.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Türkiye’nin yaptığı enerji anlaşmaları yapılmasından sonra Bağdat’a gittiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yapılan anlaşma metni üzerinde mutabık kalarak bu yolculuğa çıktık. Yaşanan pürüzlerin bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir. Bakan Yıldız, "Müzakereler içinde bu tür şeyler olur. Ama şunu söyleyeyim. Sayın Şehristani ile son derece samimi ve kardeşane bir görüşme yaptık. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kuzey Irak’tan çıkarılacak doğalgaz ve petrolün normalleşmede ve gelişmede katkı sağlayacağını vurgulayan Yıldız, "Eğer bu noktada istenen sonuca ulaşılamazsa yoklukta buluşulmuş olur. Çıkacak petrolün, doğalgazın Irak’ın normalleşmesine ve gelişmesine katkıyı simgelediğine inanıyoruz. Hiç bir şey çıkarmazsanız hiç bir geliriniz de olmaz bu bir tercihtir ama Irak bu konudaki tercihi daha önce petrol üretimini 7-8 milyar varil petrol hedefiyle ortaya koydu" dedi.
(İHA)