BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Alışverişte 'cep'ten ödeme dönemi

Alışverişini kredi kartı ile yapan tüketiciler yakın zamanda 3 farklı ödeme sistemi ile daha tanışacak

Abone ol

Şu an birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kullanılan temassız kartların yerini 'mobil ödeme' alacak. Kişilerin kendi arasında cep telefonu üzerinden para transferi yapmasına imkân tanıyan sistem 2011'de hizmete girecek. Yine cepten kısa mesaj şeklinde gelen promosyon kuponlarının harcanması da mümkün olacak. Ancak promosyonların cebe gelmesi için iki yıl beklemek gerekecek. Uygulamanın altyapısını hazırlayan Visa, mayıs ayında testlere başlayacak. Sistem için 6 banka ile anlaşmaya varıldı.

Zaman'dan Mehmet Sakin'in haberine göre Visa Europe'un mobil teknolojilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Guido Mangiagalli, mobil ödeme sistemi ile ilgili yenilikleri anlatmak için Türkiye'deydi. Guido Mangiagalli, 20 yıl önce hiç kimsede olmayan cep telefonlarının şimdi 4 milyarın üzerinde kullanıcısı olduğu için mobil teknolojileri geçmiş bin yılın en başarılı uygulaması olarak tanımladı. Mangiagalli, "Her türlü tüketici kesimine ulaşan tek cihaz cep telefonu. Zenginin de fakirin de gencin de yaşlının da elinde cep telefonu var. Bu konuda gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler aynı. Son 10 yılda ses iletişimi için kullanılan cep telefonları da değişim geçirdi ve artık neredeyse bilgisayar haline geldi. Bu da birçok uygulamanın yanı sıra mobil ödeme sistemlerinde de artık rahatlıkla kullanılabileceğini gösteriyor. Avrupa'da bazı ülkelerde test ettiğimiz mobil ödemeyi mayıs ayında Türkiye'de de deneyeceğiz. Çünkü Türkiye kullanıcısı genç ve yeni teknolojileri kullanmaya çok hevesli. Tüketici yenilikleri denemekten çekinmezken, bankalar da yeni teknolojileri kullanmayı seviyor. Biz de onun için Türkiye'ye bayılıyoruz." dedi.

Mobil ödeme sisteminin kullanılabilmesi için cep telefonlarının Yakın Alan İletişimli (NFC) özellikli olması gerekiyor. Bu özellikte birkaç markanın cihazı var. Bu cep telefonları, el bilgisayarları (PDA), kamera ve müzikçalar gibi cihazlara entegre edilebilecek şekilde geliştirildi. Philips'in geliştirdiği bu teknoloji, Samsung, Sony ve Nokia tarafından kullanıma uygun bulundu.