BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.510,80
HABER /  EKONOMİ

THY hostes ve pilot alıyor

Dev kulüplere sponsor olan THY'nin yıldızı parladı. Havayolu şirketleri THY'nin kapısını çaldı.

Abone ol

Ekonomik krize rağmen sürekli büyüyen Türk Hava Yolları'na (THY) teklif yağıyor. Dünyanın dört bir yanındaki uçuş noktalarını artıran, Barcelona, Manchester United gibi kulüplerin de sponsorluğunu üstlenen ve Bosna-Hersek Havayolları'na ortak olan THY'nin 10'dan fazla havayolu şirketi kapısını çaldı.

Birçok futbol kulübü de sponsorluk için sırada bekliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, havayolu şirketlerinden gelen tekliflerin bir kısmının işbirliği, bir kısmının ise 'gelin bizi alın' şeklinde olduğunu açıkladı. "En az 10 havayolu şirketi kendilerini satın almamızı istedi." diyen Topçu, THY'ye teklif götüren şirketler arasında İtalya'nın ünlü havayolu şirketi Alitalia, Sırbistan'ın JAT ve Polonya havayolu şirketi LOT'un da bulunduğunu söyledi.

Topçu, görüşmeler sürdüğü için diğer şirketlerin isimlerini ise gizli tuttuklarını ifade etti. Gelen talep üzerine Alitalia'yı mercek altına alan THY yönetimi, şirket çalışanlarının 13 ayrı sendikaya bağlı olduğunu öğrenince satın almaktan vazgeçti. Biri Romanya'dan olmak üzere Balkanlar'dan 3, Avrupa'dan 4, Afrika'dan 1 ve Türk cumhuriyetlerinden de 2 havayolu şirketi ise THY'ye işbirliği teklifi götürdü.

Avrupa'nın dördüncü büyük havayolu şirketi THY'nin en büyük hedefi, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı olan 2023'te dünyadaki sıralamasını daha yukarılara çıkartmak. Şirket, bu hedef doğrultusunda uçuş noktalarını artırırken, büyük kulüplerle sponsorluk anlaşması imzalıyor. Bu çerçevede, İspanya'nın Barcelona Kulübü ve Yunanistan'ın Maroussi Basketbol Takımı'nın ardından geçen pazartesi İngiltere'nin dev kulübü Manchester United ile el sıkıştı. İngiliz kulüple yapılan 3,5 yıllık sponsorluk anlaşmasının ardından hedeflerini açıklayan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, küresel havayolu firması olmaya odaklandıklarını söyledi. Şirket, 2010'da 10 uçak satın alacak. 2011 sonu itibarıyla geniş gövdeli uçaklarda yüzde 83 büyüme sağlayacak. Bu paralelde 10 tane Airbus 330, 7 tane Boeing 777, 2 kargo uçağı filoya katılacak. 2013 yılı sonuna kadar ise THY'nin bünyesine katacağı uçak sayısı 87.

Siparişleri verilen bu uçakların toplam maliyeti 8,5 milyar doların üzerinde. Şu anda 133 uçağı bulunan şirketin hedefi 2023'te bu sayıyı 250'nin üzerine çıkarmak. THY, İstanbul'dan 120 dış hat, 35 de iç hat uçuşu gerçekleştiriyor. Star Alliance üyesi olmasından dolayı İstanbul çıkışlı 950 noktaya bilet verebiliyor. Hamdi Topçu'ya göre böylesine önemli bir şirketin tek eksiği ise tanıtım. Spor takımlarına sponsor olmasının altında da bu gerçek yatıyor.

ABD'li ünlü oyuncu Kevin Costner reklamlarıyla tanınırlığını artıran şirket, Barcelona ile yaptığı sponsorluk anlaşmasından da bir hayli olumlu geri dönüş almış. Manchester United gibi dünyada 330 milyonun üzerinde bir taraftar kitlesine sahip takıma sponsor olmanın kazanımlarının da büyük olacağı tahmin ediliyor. Manchester United'ın özellikle Uzakdoğu'da hayran kitlesi büyük. THY de İngiliz kulübünün bu özelliğinden faydalanarak Uzakdoğu pazarından pay almak istiyor. Hamdi Topçu, 2009'da tanıtım bütçelerinin 30 milyon dolar olduğunu, bu sene rakamı 70 milyon dolara çıkardıklarını kaydediyor. Şirket, bunun büyük bir kısmını yurtdışı için ayırmış. Topçu, amaçlarını, "Dünyada seyahat eden her yolcuya talibiz." sözleriyle dile getiriyor. 2009 yılında 25,1 milyon yolcu taşıyan THY'nin 2010 yılı hedefi ise 31 milyon yolcu.

'600 ikinci pilot 1.000 hostes alacağız'
Hamdi Topçu'ya göre uçakları almakla iş bitmiyor. Bir yandan uçakları gençleştirirken, diğer yandan ekibi güçlendirdiklerini ve uçuş kalitesini artırdıklarını vurgulayan Topçu, "Kendi yapımızda da büyük atılım içindeyiz. Kabinde ve pilotlarda eğitimlerimizi artırdık. Bu sene pilot okulu 70 mezun verdi. Seneye bu sayı 100'ü bulacak. 2010'da yabancı kaptan alımını başlattık. Şu ana kadar 120 yabancı kaptan aldık. Haziran sonu itibarıyla bu sayı 300'ü bulacak." diyor. Ancak hedef 2023 olunca kaptan pilotun önemi bir hayli fazla. Askeriyeden yeterince katkı gelmiyor. Zira emekli asker pilotlar ihtiyacın ancak yüzde 7'sini karşılıyor. Dolayısıyla THY, Amerika'da bir uçuş okulu ile kontağa geçmiş. Bu okulun Türkiye'de de bir şube açması için çalışmalar sürüyor. Topçu, büyüme politikasına uygun olarak 2010'da 1000 yeni hostes ve 600 de ikinci kaptan pilot alacaklarını vurguluyor

Kaynak: Behram Kılıç/Zaman