BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,74
ALTIN 2.417,36
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin önündeki 4 kritik seçenek

CHP'nin TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddenin değiştirilmesi için verdiği teklif karşısında hükümetin önünde 4 seçenek var.

Abone ol

Darbelere gerekçe olarak gösterilen Türk Sİlahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesiyle ilgili CHP'nin sürpriz değişiklik teklifi karşısında hükümetin ne yapacağı merak konusu.

Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin teklifin gelmesi durumunda hükümetin önünde 4 seçenek bulunduğunu yazdı.

İşte Yetkin'e göre AK Parti’nin önündeki dört yol:

1- CHP teklifini reddetmek. Bu durumda AK Parti’nin ‘Anayasa değişikliği, eşittir 12 Eylül hesaplaşması’ tezi kullanılamaz hale gelir.

2- Teklifi 12 Eylül’deki referandum sonrasına bırakacaklarını açıklamak. Bu durumda da ‘12 Eylül ile hesaplaşıyoruz’ tezi zarar görür ve CHP tarafından AK Parti aleyhinde kullanılmaya başlanır.

3- CHP teklifini desteklemek. Bu durumda AK Parti 12 Eylül ile hesaplaşma tutarlılığı adına hareket etmiş olur, ama gündem inisiyatifini CHP’ye kaptırmış sayılır.

4- AK Parti, CHP’den önce davranarak kendisi değişiklik teklifi verir. Bu durumda, kendisi planlamamış olsa da, CHP’nin gündeme getirdiği teklifte ön alarak, bir tutarlılık gösterisi yapar. Ama bu durumda hükümetle asker arasındaki karakedilere bir yenisi eklenir.

CHP EZBER BOZDU

Yetkin'e göre, Kılıçdaroğlu 35’inci madde hamlesiyle yalnızca rakibi AK Parti’nin ezberini bozmakla kalmadı. CHP içinden bu teklife karşı çıkanların varlığı Kılıçdaroğlu’nun bu hamle ile yıllardır CHP’nin yerleşik düzen savunuculuğu yapacağı üzerine plan kuranların ezberini bozduğunu da gösteriyor. Tartışmanın seyri, referandum sonrası siyasiş dengeleri etkileyecek önemde.