BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bursa armudu Ortadoğu'ya açılıyor

Kriz sebebiyle zor duruma düşen, Bursalı armut üreticilerinin imdadına Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri yetişti.

Abone ol

Bursa'da üretilen ve hasat dönemi başlayan Santa Maria armudu, Ortadoğu ülkelerinin sofralarında yer bulacak.

Dünya'nın 6. büyük armut üreticisi olan Bursa, Ortadoğu açılımı yaşıyor. Sadece Ketsel ve Gürsu'da üretilen Santa Maria cinsi armudun hasat dönemi başladı. Köylüler, yıl boyunca çaba sarfedip ürettikleri armutları toplamaya başladı. Geçen yıla kadar Santa Maria armudunun yüzde 90'ını Doğu Avrupa ülkelerine ihraç eden üreticiler, bu ülkelerde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle ihracatta endişeye düştü. Batı Avrupa ülkelerinde de yaşanan ekonomik krizi sebebiyle sıkıntıya düşen Bursalı üreticilerin imdadına Ortadoğu ülkeleri yetişti. İran başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinden Santa Maria armudu siparişi alan üreticiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ekonomi doğuya kayıyor' açıklamasının armutta yaşandığını söylediler.

Armut üretiminde dünyada ABD, Japonya, İspanya, İtalya, Almanya'nın ardından 6. sırada yer alan Türkiye'de armut üretiminde artış yaşandığını ifade eden Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Fevzi Fırtına, bu sene ürün kaybının yaşanmadığının altını çizdi. Bu yıl 350-360 bin ton Santa Maria armudu üretmeyi hedeflediklerini kaydeden Fırtına, Bursa armutlarının Ortadoğu ülkelerinin sofralarında yer bulacağını dile getirdi. Fırtına, "Ortadoğu ülkeleri armut üreticisinin imdadına yetişti. Bursa armudumuz Ortadoğu yolcusu. Ürünlerimizin birçoğunu ihraç edeceğiz. Doğu Avrupa ülkelerinden gelen kriz haberleri bizi ilk önce korkutmuştu. Ama Ortadoğu ülkelerinden gelen ihracat talebi üreticileri heyecanlandırdı. Bu sene Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Türki Cumhuriyetleri'ne ve Rusya'ya da ihracat yapılacak. Ekonominin doğuya kaydığı açıklamaları, Bursa armuduna yansıdı" dedi.

Santa Maria'nın ardından Deveci armudunun hasat döneminin Ekim ayında başlayacağını belirten Fırtına, Bursa armudu ile ilgili üniversitedeki akademisyenlerin araştırma yapması gerektiğini sözlerine ekledi.