BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.445,59
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'den dokunulmazlık adımı Meclis'ten son haberler

Meclis'teki dokunulmazlık dosyalarına ilişkin AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin kapısını çaldı. İşte AK Parti'nin muhalefete götürdüğü dokunulmazlık teklifi...

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yaptığı konuşmada Meclis'teki bütün dokunulmazlık dosyalarını işleme koymayı ve dokunulmazlıkların kaldırılması talebinde bulunmuştu. AK Parti'den bugün beklenen adım geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, muhalefetten bugün dokunulmazlık dosyaları ile ilgili randevu istedi. Randevuların olumlu yanıtlanmasının ardından Bostancı, CHP, MHP ve HDP temsilcileri ile görüştü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Fezlekelerle sınırlı bir süreç söz konusu ve dokunulmazlıkların hepsinin kaldırılması söz konusu değil

CHP GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ: 83. MADDEYİ DEĞİŞTİRELİM

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, saat 14.30'da CHP'yle dokunulmazlıklar hakkında görüştü. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök bir araya geldi. Görüşmede Bostancı'ya AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de eşlik ediyor.

Gök toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek, tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. Yetkili makamlarımızın yapacağı değerlendirmelerden sonra biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. En kısa zamanda görüşlerimizi paylaşacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu ise yaptığı açıklamada Başbakan Davutoğlu'na çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Başbakan Davutoğlu'na açık bir çağrıda bulunuyorum. Anayasa 83'üncü maddesini değiştirelim ve kürsü dokunulmazlığı hariç kimsenin dokunulmazlığı kalmasın." dedi.

MHP'NİN ÖNCELİĞİ TERÖRLE İLGİLİ OLAN FEZLEKELER

AK Parti-MHP görüşmesinin ardından MHP adına açıklamayı Oktay Vural yaptı. Vural açıklamasında, "Türkiye terörle mücadele ederken, siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilgili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım. Buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini de parlamentodan geçirelim" açıklamasında bulundu.

HDP: SÖYLEDİĞİMİZİN ARKASINDAYIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti. 

HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı'nın tekliflerini kendilerine ilettiğini belirtti. Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir." dedi. 

Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, "geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını, bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu" vurguladı.

Önder, "Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz." diye konuştu.

AK PARTİ'NİN DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ

AK Parti'nin Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre, TBMM'deki fezlekelerle ilgili anayasanın "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak. AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak. 

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?

Dokunulmazlıklara ilişkin Davutoğlu, "Gelin hep beraber dokunulmazlıkları kaldıralım. Hiçbir parti ayrımı gözetmeden şu anda Meclis'te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesi var. Hepsini birden devreye sokalım. AK Parti'nin çekinecek hiçbir dosyası yok. Hiç çekinmiyoruz. Madem ki meydan okudunuz ben de hodri meydan diyorum. 506 dokunulmazlık fezlekesini de Meclis'e getirmeye hazırız" dedi.