BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

AK Partide muhalif bir vekil

Fuat Geçen AK Parti'nin muhalif vekillerinden. Geçen'e şöyle bir gözattık ve ortaya ilginç bir tablo çıktı.

Abone ol

AK Parti'de Unakıtan sancısı yaşanıyor. Hatay milletvekili Fuat Geçen de bu muhalif milletvekillerinden birisi. Geçen, son olarak Unakıtan'on parti içinde yargılanmasını istedi. Geçen Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında AK Parti Grup İç Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre gensoru süreci başlatılabileceğini savundu. Geçen'in bu çıkışına bakanlar aldanmasın. Bu onun ne ilk ne de son çıkışıydı.

Partinin müzmin muhaliflerinden Geçen'in parlamento çalışmalarına bir göz attık. Ortaya ilginç bir tablo çıktı. Arşivilere bakılırsa Geçen'in partiye ve hükümete zaman zaman ciddi muhalafet yaptığı göze çarptı. Geçen'in Meclis'in internet sitesine göre Geçen'in sahibi olduğu yazılı veya sorulu yazı önergesi bulunamadı.

Bu durum bir bakıma eleştirilse de AK Parti'de parti içi demokrasinin olmadığı yönündeki görüşleri çürütecek yönde. Parti yönetimi bu süre içinde disiplin mekanizmasını hiç çalıştırmamış. Genel merkez muhalif milletvekillerini yakın markaja almayı ve sorunlarını dinlemeyi tercih etmiş.

İşte Geçen'in çalışmaları

Milletvekilinin muhalefeti 24 Temmuz 2003 yılına kadar uzanıyor. Geçen, ilk olarak Meclis Genel Kurulu'nda Topluma Kazandırma Yasa Tasarısı'nda red oyu verdi.

Fuat Geçen, 13 Nisan 2004'te de eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet eski Bakanı Güneş Taner Soruşturma Komisyonu olarak bilinen 9/5-6 Meclis Soruşturması Komisyonu üyeliğinden istifa etmişti. Geçen dilekçesinde "9/5-6 Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Geçen çok tartışılan AB ilerleme Raporu'nda da hükümeti eleştirmişti. Geçen, TBMM Başkanlığı'na dilekçe vererek, AB İlerleme Raporu'nun Türkçe tam metinlerinin milletvekillerine dağıtılmasını istedi.

Daha sohraki aylarda AB'ye muhalif söylemlerde bulunarak, "Eğer AB ile izdivacımız bir evlilikle bitecekse, bu evliliğin şartları kabul edilebilir olmalıdır" diye konuştu.

Geçen, daha sonra da Türk Telekom'da yolsuzluk iddialarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.  13 Nisan 2005'te de AK Parti Grup toplantısında Unakıtan'a dönerek "Sayın Bakanım hakkınızda suçlamalar var. Teftiş Kurulu Raporları'nda evrakta sahtecilik suçlamaları yer alıyor. Bunlarla ilgili bilgi var mı?" diye sordu.

Şemdinli olaylarının patlak verdiği 2005 yılının son aylarında Başbakan Erdoğan ile bir kez daha karşı karşıya gelmişti. AK Parti Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde 'öteki Türkiye' tartışması yaşandı. Hatay Milletvekili Fuat Geçen, gündem dışı söz alarak Şemdinli olaylarını değerlendirdi. Geçen'in 'öteki Türkiye' sözüne Erdoğan "Öteki beriki Türkiye yok, bir tek Türkiye var. Bizim 'öteki Türkiye' kavramını kullanmamız doğru değil. Herkes bizim birinci sınıf vatandaşımız" diye cevap verdi.

Başbakan Erdoğan ve parti yönetimi muhalefet dozunu artıran Geçen'i yakın markaja aldı. Erdoğan yeni yılın ilk günlerinde milliyetçi kanatta yer aldığı belirtilen Geçen ile baş başa görüştü.

Geçen malvarlığı tartışmalarında diğer partili arkadaşlarından bir kez daha ayrı düştü. Geçen Turhan Çömezle birlikte malvarlıklarını Erdoğan ve parti yönetimine rağmen basın toplantısıyla açıkladı.

Geçen'in adı daha sonra Erkan Mumcu'nun AK Parti'den istifa etmesinin ardından adı Anavatan'a geçecek milletvekilleri arasında yer aldı.

Fuat Geçen'in kısa biyografisi

1959, Hasan - Ganime - Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Metalurji Bölümü - Kamu Yöneticisi - Hatay Valiliği Yerel Yönetim Kontrolörü, Hatay Valiliği İl Özel İdare Müdür Yardımcısı ve Vekili, HAT-SAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanı, Ahugöz Tatil Köyü A.Ş.İdarecisi, BİL-TEK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Hatay'a Hizmet Vakfı Müdürü - Evli, 4 Çocuk.

Milletvekilinin imzasının bulunduğu teklifler ise şöyle:






























Taksim/Esas No Tarihi Kanun Teklifi Başlığı ve Özeti
2/164 03/07/2003 Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
2/194 05/11/2003 Bir İl ve İki İlçe Kurulmasına Dair Kanun Teklifi
2/240 14/01/2004 Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
2/510 07/06/2005 Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
2/524 09/06/2005 Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
2/585 18/10/2005 Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi

İnternethaber/Oktay Sağlam