BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,24
HABER /  GÜNCEL

Çin kapkaççıları öldürecek!

Bir çok konudaki farklı hukuk kurallarıyla tanınan Çin, kapkaçada kendince iyi bir çözüm buldu: İdam..!

Abone ol

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde zaman zaman yaralanma ve ölümle sonuçlanan motosikletle kapkaç olaylarında ölüm cezası da dahil ağır cezalar verilecek. Yangçeng Akşam Haberleri gazetesine göre, eyaletteki mahkemeler son üç yılda 64 bin motosikletle kapkaç dâvâsında 85 bin kişiyi yargıladı ve bu sanıkların üçte birine çeşitli cezalar verdiler.

Haberde, son derece acımasız olan bu tür kapkaççıların cep telefonundan kulak küpesine kadar her şeyi çaldıkları ve toplumda büyük bir korkuya ve nefrete yol açtıkları kaydedildi. Bu ciddi durum karşısında eyaletteki yüksek mahkeme ile başsavcılık ve polis yetkilileri bu tür olayların hafif cezalarla geçiştirilmesi yerine caydırıcı önlemler alınması konusunda öneriler hazırladı.
Hong Kong sınırında bulunan ve son 20 yılda ülkenin diğer bölgelerinden milyonlarca göçmen işçinin atölyelerde çalışmak için geldiği bu eyalette insanların çoğu, çantalarını sırtlarında ya da kollarında taşımak yerine göğüslerinde taşımaya başladı. Eyalet televizyonunda sık sık çantasını vermek istemeyince motosikletli kapkaççılar tarafından sürüklenen insanların görüntüleri yayınlanıyor. Uzmanlar ortaya çıkan gelir farkının şehirlerde suçların artmasının başlıca nedenlerinden biri olduğu görüşünü dile getiriyor.

Kapalı yargılamalardan vazgeçiliyor
Öte yandan, en çok ölüm cezasının uygulandığı ülke olarak kabul edilen Çin'de, ölüm cezası talep edilen davaların halka açılacağı bildirildi.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden hukukçu Liu Renven, yabancı basına verdiği demeçte, bu yılın ikinci yarısından itibaren eyaletlerin yüksek mahkemelerindeki ölüm cezası talep edilen yargılamaların halka açılacağını belirtti. Liu, kararların daha sağlıklı olması için kapalı oturumlardan vazgeçildiğini belirtti. Çin'de her yıl kaç kişinin idam edildiği bir devlet sırrı olmasına rağmen, Liu bu rakamın yılda 8000 civarında olabileceğini belirtti. İnsan hakları kuruluşlarına göre ise bu rakam 5000 ile 12 bin arasında değişiyor.

Yeniden Yüksek Mahkeme
Yüksek mahkemelerin ölüm cezalarında son temyiz hakkını ne zaman alacaklarının henüz belli olmadığını ifade eden Liu, yerel hükümetlerin kamu güvenliğinin kontrolü için bu yetkiyi ellerinde tutmak istediklerine dikkati çekti. Uzmanlar, yeni uygulamayla üç çeşit mahkeme bulunan yüksek mahkemelerde ölüm cezalarının yüzde 30 azalabileceği tahminini yaptılar.
Yeni Çin Haber Ajansı, Pekin, Şanghay ve güneydeki Haynan eyaletinde davaların halka açık olması yönünde talepler geldiğini duyurdu.
Çin'de yüksek mahkemelerin davalara yeniden bakma yetkisi 1980'lerde suçlarla mücadele kampanyası sırasında alındı.