BIST 9.506
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.491,52
HABER /  SEÇİM

AK Parti nasıl kazandı? Ahmet Hakan yazdı

Ahmet Hakan, bugünkü yazısında AK Parti'nin seçim zaferiyle biten 1 Kasım seçim sonuçlarını kaleme aldı.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, bugünkü köşesinde 1 Kasım seçimlerini AK Parti'nin nasıl kazandığını analiz etti.

Toplam seçmenin yarısının oyunu alan büyük bir başarıya imza atan AK Parti 1 Kasım seçimlerine damga vurdu. AK Partililerin dahi beklemediği bu sonuç nasıl geldi?

Ahmet Hakan seçimin tartışmasız galibi AK Parti'nin nasıl kazandığını muhalefetin nasıl kaybettiğini madde madde böyle sıraladı:

"KAOS ORTAMI OLUŞTU" DUYGUSU

-7 Haziran'da muhalefete yüzde 60 oy veren ahalimiz, "Yüzde 60 oy verdik, elinize yüzünüze bulaştırdınız, bir hükümet kuramadınız" diyerek...
AK Parti’ye yöneldi.

-“Hükümet kurulamıyor, her şey daha kötüye gidiyor, bir kaos ortamı oluştu” duygusu, halkımızda ağır bastı. Bu nedenle AK Parti’ye yöneldi.

-AK Parti’nin milliyetçi söylemi ve MHP’nin kendisini doğru dürüst izah edememesi... MHP seçmenini etkiledi. Oylar MHP’den AK Parti’ye yöneldi.

-Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisi ittifakının oyları, olduğu gibi AK Parti’ye aktı. AK Parti’nin alttan alta işlediği dini kampanya çok etkili oldu.

HDP'NİN ŞİDDETE İTİRAZ ETMEMESİ

-7 Haziran’dan sonra PKK’nın şiddete başvurması, HDP’nin de bu şiddete net ve sert bir şekilde itiraz etmemesi... Kürtlerin bir kısmının AK Parti’ye yönelmesine yol açtı.

-Muhalefet aşırı tembel, AK Parti ise aşırı çalışkandı... Ahmet Davutoğlu karınca gibi çalıştı. Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu ve Selahattin Demirtaş ise çalışkanlıkta Davutoğlu’nun gerisinde kaldı.

ERDOĞAN MEYDANLARA ÇIKMADI

-Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlara çıkmadı... 7 Haziran’dan önce olduğu gibi “4 yüz milletvekili” ya da “başkanlık sistemi” tartışması başlatmadı. AK Parti, bu durumdan da olumlu yararlandı.

"İSTİKRAR" VURGUSU

-İşini kaybetmek istemeyen, ekonominin daha da kötüleşmesinden endişe duyan, doların yükselmesinden kaygılanan seçmen, “istikrar” adlı büyülü kavramın peşine düştü.

-AK Parti ağır ve devasa propaganda makinesini kusursuz bir şekilde çalıştırdı: Devlet aygıtı olduğu gibi AK Parti’den yana oldu.

Yazının tamamı için