BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,50
HABER /  POLİTİKA

AK Parti kaderini bekliyor

Kritik türban kararı karar belirleyecek... Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararlar AK Parti davasına da etki edecek. Nasıl mı?

Abone ol Türbanla ilgili anayasa değişikliği için rapor verilirken tüm senaryoları değerlendiren AKP kaderini görmeye çalışıyor...

Anayasa Mahkemesi’nin, üniversitelerde türban yasağını kaldırmaya yönelik Anayasa değişikliğine karşı CHP ve DSP’lilerin açtığı davada vereceği karar AKP’nin kapatılması davası için de kritik önemde olacak.
Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararların AKP davasına olası etkileri şöyle:

YOKLUK: Anayasa Mahkemesi, türbanı kaldırmaya yönelik Anayasa değişikliğinin, laiklik ilkesine aykırı olduğu, böyle bir düzenleme yapmanın TBMM’nin yetkisinde olmadığı gerekçesiyle değişikliğin ‘yok hükmünde’ olduğuna karar verebilir. Böyle bir karar AKP’nin laikliğe aykırı bir değişikliği yapmaya çalıştığını ortaya koyacak. Bu durumda AKP’nin kapatılması da çok yüksek bir olasılık olacak.

İPTAL: Anayasa Mahkemesi’nin yokluk kadar olmasa da AKP’yi sıkıntıya sokacak bir diğer kararı da değişikliğin laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi olacak.

YORUMLU RET: Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliği metnini, gerekçesinden ayrı olarak ele alarak bu değişikliğin türban yasağını kaldırmadığı sonucuna varırsa, başvuruyu reddedecek. Ancak bu durumda gerekçeli kararında türban yasağının kaldırılmasının laiklik ilkesine aykırı olacağına da işaret edecek. Böyle bir karar AKP’yi tam olarak rahatlatmasa da umutlandıracak.

ESASTAN RET: AKP’yi en çok rahatlatacak seçenek ise Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu, türban yasağını kaldırmanın Anayasa’ya aykırı olmadığı gerekçesiyle reddetmesi olacak.

ESASA GİRİLMEDEN RET: Yüksek Mahkeme’nin, başvurunun esasına girmeden, Anayasa değişikliğini esastan inceleme yetkisi olmadığına karar vermesi de AKP’yi kapatma davasında güçlendirecek.

Kritik davaların raportörü

Türban davasında, davanın reddi yönünde görüş bildiren Doç. Dr. Osman Can aynı zamanda Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi. Can, 1992’de Ankara Hukuk’tan mezun olduktan sonra Almanya’da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. “Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünün Anayasal Sınırları” konulu doktora tezi Almanya’da kitap olarak basıldı. Can, referanduma sunulan Anayasa değişiklikleri, DEHAP’ın kapatılması, AKP’nin kapatılması davasında da raportörlük yaptı. Can, kapatma davasının iddianamenin ön incelemesi ile ilgili raporunda, “iddianamenin iadesini” gerektirecek yeterli unsurun olduğunu belirtmişti. (Vatan)