BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.278,43
HABER /  SEÇİM

AK Parti bu illerde büyük hezimet yaşadı!

Seçim sonuçlarına göre AK Parti Kürt seçmenin yoğun olduğu illerde büyük bir hezimet yaşayarak büyük şaşkınlığa yol açtı.

Abone ol

Seçim sonuçlarının en çarpıcı sonuçlarından biri Kürt seçmenin yoğun olduğu illerde yaşandı. Bölgedeki en iddialı parti olan AK Parti, başta Diyarbakır olmak üzere tarihi bir hezimet yaşadı.

Ağrı, Şırnak, Hakkari ve Tunceli'de vekil çıkartamayan AK Parti, Diyarbakır'daki 11 vekilliğin sadece 1'ini alabildi. Van ve Mardin'de sadece birer vekil çıkartabilen AK Parti'nin bir çok önemli ismi meclis dışında kaldı. Diyarbakır'da 2002 seçimlerinin bile gerisine düşerek yüzde 14 oy alan AK Parti, sadece Bakan Cevdet Yılmaz'ı meclise taşıyabildi. Mehmet Selim Ensarioğlu ve Oya Eronat gibi dikkat çeken isimler Diyarbakır'daki sonuçlarla meclis dışı kaldı. AK Parti Van ve Mardin'de ise yüzde 20 oy ile Mardin'de birinci sıra adayı Orhan Miroğlu Van'da birinci sıra adayı Burhan Kayatürk dışında hiç bir ismi meclise taşıyamadı. AK Parti Şırnak ve Hakkari'de ise yüzde 10 barajının bile altında kalarak % 9 oranında oy aldı.

İşte AK Parti'nin Kürt illerinde yaşadığı hezimetin tablosu:

Diyarbakır: % 14

Mardin: % 20

Van: % 20

Ağrı: % 18

Batman: % 18

Muş: % 26

Hakkari: % 9

Şırnak: % 9