BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Altan'ın gözleri dolmuş

Taraf Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar, Cihan Medya Haber Dergisi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın annesinin cenazesindeki ağlayan hali Taraf'ın tepesindeki isim Ahmet Altan'ı fena sarsmış. Yasemin Çongar, "O görüntüleri televizyonda izlediği zaman Ahmet Altan’ın gözleri doldu, ben ağladım. Ağlayan Başbakan olduğu için değil. Acısı ve ona tepkisi sahici olduğu için" diye konuştu.

Genelkurmay’ın 27 Nisan 2007 tarihindeki e-muhtırasına hükümetin verdiği cevabın ABD’yi utandırdığını söyleyen Çongar, “ABD o dönem omurgasız ve ahlaksızca davrandı, daha sonra da utandılar.” ifadelerini kullandı.

ABD’de uzun yıllar çeşitli medya kuruluşlarının temsilciliğini yapan Gazeteci Yasemin Çongar, 27 Nisan e-muhtırası ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çongar, o dönem Ergenekon zihniyetinin parçası olan insanların ABD’de lobi faaliyetinde bulunduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı: “ABD, demokrat zihniyetin olgunlaştığını göremedi. Hükümetin halkın, yazarların bu karşı ses vereceğini anlayamadılar. Bugün Ergenekon zihniyetinin parçası olduğunu bildiğimiz gruplar Amerika’da lobi yapıyorlardı. Amerikalılar, Cumhuriyet mitinglerine ve bunları göklere çıkaran birtakım yazarlara, televizyonlara filan bakıp Türkiye’de darbe olabilir sandı. STK temsilcileri, ABD Dışişleri’ne ‘Asker başörtülü bir kadına Köşk’te izin vermez, darbe yakın’ diyorlardı. Amerikalılar bu ortamda, askerin e-muhtırası, toplumun desteğine sahip mi; hükümet buna karşı duracak mı, yoksa gerçekten Türkiye bir dönüm noktasında mı bilemediler. Omurgasız ve ahlaksızca davrandılar. Sonra çok utandılar. Hükümetin bildirisi, Türkiye’de demokrasi bilincine ve talebine sahip insanların tepkisi onları utandırdı.”

’22 TEMMUZ SEÇİM SONUCU AMERİKA’YI KENDİNE GETİRDİ’

Yasemin Çongar e-muhtıra karşısında eğilip, bükülen Amerika’nın ancak bir hafta sonra ağız değiştirdiğinin de altını çizdi. Çongar, “E-muhtıra karşısında eğilip bükülen Amerika, ancak bir hafta sonra o zamanki dışişleri bakanı Rice’ın ağız değiştirmesiyle demokrasiye desteğini ifade etti. 22 Temmuz seçim sonucunu gördükten sonra da Gül’ün cumhurbaşkanlığı konusunda demokrat tavır almak zorunda kaldılar. E-muhtıra ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Amerika da sarsıldı, titredi ve kendine geldi.” dedi.

‘AHMET ALTAN, BAŞBAKAN’IN ANNESİNİN CENAZESİNİ İZLERKEN GÖZLERİ DOLDU’

Röportajda ayrıca Başbakan’ın Ahmet Altan’a açmış olduğu davalardan vazgeçmesini de değerlendiren Yasemin Çongar, Erdoğan’ın annesi vefat ettiğinde Ahmet Altan’ın gözlerinin dolduğunu ifade etti. Çongar şöyle devam etti: “Ahmet Altan, Erdoğan’ı çok sert eleştirdi. Ama Başbakan’ın o yazıya neden olan konuşması da yenilir yutulur değildi. Dava konusu olan ‘Kof Kabadayı’ yazısında Ahmet Altan ne kadar samimi idiyse, Erdoğan’ın annesinin vefatı üzerine yazdığı “İki damla” yazısında da o kadar samimiydi. Başbakan’la barışmak için yazılmış bir yazı değildi, onun acısını anlayan, paylaşan bir yazıydı. O görüntüleri televizyonda izlediği zaman Ahmet Altan’ın gözleri doldu, ben ağladım. Ağlayan Başbakan olduğu için değil. Acısı ve ona tepkisi sahici olduğu için. “

Cihan Medya Haber Dergisi’ne kapak olan röportajda Yasemin Çongar, Fethullah Gülen hareketinin Taraf’a maddi destek iddialarını, Ergenekon davasını, Taraf’ın yayımladığı ancak içine sindiremediği haberleri, eşinin CIA ajanı olup olmadığını, NTV-Taraf kavgasında nelerin yaşandığını, 2007’de Hudson haberi ve Taraf’ın yayımladığı Balyoz darbe planı geldiğinde yazı işlerinde neler yaşandığını anlattı.

Medya dünyasının nabzını tutan Cihan Medya Haber Dergisi’nin yeni sayısı bayilerde yerini alırken ‘Turkcell Dergilik’in dijital raflarından da ulaşılabiliyor. Dergi Turkcell’in Apple kullanıcılarına sunduğu platformdan da takip edilebiliyor.