BIST 9.487
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.494,89
HABER /  GÜNCEL

'Soykırımı inkar tasarısı Senato'da

Fransa'da senato, '1915 olaylarının soykırım olduğunu inkar etmeyi' cezalandıran yasa teklifini bugün görüşecek. Tasarıda, 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörülüyor.

Abone ol

Fransız Senatosu, 'Ermeni soykırımını' inkârın cezalandırılmasını öngören yasa teklifini bugün görüşecek.

Yasa kabul edilirse 'Ermeni soykırımının' varlığını inkâr etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.

Ana muhalefetteki Sosyalist Parti'ye mensup bir grup parlamenterin girişimiyle düzenlenecek oturumun Türkiye saatiyle 16:00'da başlaması bekleniyor.

Senato Anayasa Komisyonu, 13 Nisan'da aldığı bir kararla teklifin reddedilmesi yönünde görüş belirtmişti.

Komisyonun oy birliğiyle aldığı karara gerekçe olarak, yasama organlarının 'tarih yazmaması gerektiği', yasa teklifinin Fransız Anayasası ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu ve kabulü halinde Türk-Fransız ilişkilerinin bozulma riski gösterilmişti.

Tasarı, Senato tarafından da kabul edilirse, yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak.

Sarkozy'nin, Senato'daki oylama konusunda oy talimatı vermeyeceği söyleniyor.

Fransız hükümeti, konu hakkında geçtiğimiz haftalarda yanıtladığı bir soru önergesinde, yasa teklifinin Senato gündemine gelmesine karşı olduğunu bildirmişti.

'Çağın değerlerine aykırı'

Bu arada, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni yasa teklifiyle ilgili, 'Bu tasarının bu şekilde gündeme gelmesi, hata gündeme getirmeyi düşünmek dahi bugünkü çağın evrensel değerlerine, özüne, ruhuna aykırıdır' dedi.

Davutoğlu, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi ziyaretinde basın mensuplarının Fransa Meclisi'nde kabul edilen ''Ermeni yasa teklifi'' konusundaki soruların yanıtladı.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi'nden dün gece son durumla ilgili bilgi aldığını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Davutoğlu, bu tasarının her şeyden önce Avrupa değerlerine ve Fransa Anayasası'nın temel ilkelerine aykırı bir yasa tasarısı olduğunu vurguladı.