BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

Sabah-ATV'nin taliplerinin gözü korktu

Sabah-ATV'nin satışı için dünyanın medya devleri sıraya girdi girmesine ama...

Abone ol

ATV-Sabah'ın varlıklarıyla ilgilenen 5 yabancı şirket arasında Rupert Murdoch'un News Corp şirketi, Time Warner ve Texas Pacific Group bulunduğu belirtildi.

Financial Times, taliplerin 700 milyon ile 1.25 milyar dolar arasında tekliflerin beklendiği satış süreci konusunda çekinceleri olduğunu yazdı.

ATV-Sabah grubunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı tarafından yönetilen Çalık Holding'in kontrolünde olduğunu hatırlatan Financial Times'a göre, gruba danışmanlık yapan Goldman Sachs tekliflerin 1.25 milyar dolar civarında olmasını bekliyor.

Ancak yabancıların büyük bir kısmı 1 milyar doların üzerine çıkmaya sıcak bakmıyor.

ALMANLAR DA TALİP

Gazeteye göre, satışa ilgi göstermesi beklenen diğer gruplar arasında Almanya'dan ProSiebenSat ve Bertelsmann kontrolündeki Pan-Avrupa yayıncı kuruluşu RTL'de bulunuyor.

News Corp'un teklif konusunda yorum yapmayı reddettiğini belirten gazete, Murdoch'a ait grubun İngiltere'de British Sky Boradcasting yayın kuruluşunun kontrolünü tamamen ele geçirmek girişimlerinin telefon dinleme skandalı nedeniyle suya düşmesinin ardından şirketin elinde bol miktarda nakit para kaldığını dikkat çekiyor.

Hatta gazeteye göre, News Corp aynı zamanda Formula 1 ve profesyonel beyzbol takımı Los Angeles Dodgers'a yatırım yapmayı da düşündü.

Financial Times, "RTL sürekli çeşitli potansiyel yatırımlarla ilgilendiğini söyledi ama bunun dışında başka bir yorum yapmadı. Time Warner da yorum yapmadı ama şirkete yakın bir kişi teklif verip vermeme konusundan pek emin olunmadığını söyledi. ABD özel yatırım şirketi TPG konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi" diye yazdı.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ TARTIŞMASI

Teklif vermeye hazırlanan şirketlerin, Çalık Holding'in bu satış konusunda ne derece ciddi olduğunu sorguladıklarını da kaydeden gazete, teklif vermeye hazırlanan şirketlerden birine yakın bir kişinin, "Satıcılar uluslararası oyuncuları harekete geçiriyor ama sonunda Türk alıcılara gidiyor. Türkiye'de zorluk hükümetle birlikte çalışmanın bir yolunu bulup bulamayacağınız konusudur" şeklindeki sözlerine yer veriyor.

Türkiye'nin medya sektörünün son zamanlarda dikkatleri üzerine çektiğini de belirten gazete, "2008 yılındaki ATV-Sabah satışı, Doğan'a uygulanan vergi cezası ve terörizmle suçlanan Türk gazetecilerin son günlerdeki davalarıyla birlikte medya özgürlüğü konusu dikkatleri üzerine çekiyor" yorumunda bulundu.