BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,65
ALTIN 2.521,65
HABER /  DÜNYA

Afganistan'da Taliban'ın meşru yönetimini ilk Çin tanıyacak iddiası

Çin'in Kabil'deki hükümetin devrilmesi sonrası Taliban'ı Afganistan'ın resmi hükümeti olarak tanımaya hazırlandığı öne sürüldü. Çin'den yapılan resmi açıklamada, "Taliban'la dostça ilişkiler geliştirmeye hazırız" denildi.

Abone ol

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararıyla ilerlemeye başlayan Taliban, kısa sürede hakimiyet alanını genişleterek başkent Kabil'e kadar geldi. Kabil'e giren Taliban ülke yönetimini ele geçirdi. Eski cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Abdullah Abdullah ve Gulbeddin Hikmetyar'la birlikte Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden ayrılışının ardından kaosu önlemek ve barışçıl geçiş için 3 kişilik komite kurulduğunu duyurdu.

Amerikan basınında ise sürpriz iddia gündeme getirildi. USNews'ten Paul D. Shinkman'in kaynaklarından aldığı bilgiye göre Çin, Taliban'ı Afganistan'ın meşru yönetimi olarak tanımaya hazırlanıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, bu iddiaya resmi bir cevap vermedi ancak Taliban'ın ülkeye ele geçirmesinden sonra yapılan ilk açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban ile 'dostça ilişkiler' geliştirmeye istekli" denildi.

Böyle bir durumda Taliban'ı meşru yönetim olarak tanıyan ilk ülke Çin olmuş olacak. Çin'in Taliban'ı tanıması halinde bazı ülkelerin de (Pakistan, Rusya, Hindistan) benzer bir adım atmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Çin devlet medyası Global Times de Pekin yönetiminin Afganistan'daki savaş sonrası yeniden yapılanmaya katılabileceğini duyurdu.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdulgani Birader liderliğindeki bir heyet yaklaşık iki hafta önce Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi tarafından Tiencin kentinde ağırlanmıştı. Aynı Taliban heyeti geçtiğimiz ay Moskova'da Rus yönetimiyle bir araya gelmişti.