BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.479,77
HABER /  GÜNCEL

Adriyatik'te Türk bayrağı dalganacak

Türk denizciler, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenle Adriyatik ve Akdeniz'de icra edecekleri göreve yolcu edildi.

Abone ol

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Türk Deniz Görev Grubu (TDGG), tarihi ilk aktivasyonu için, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenle Adriyatik ve Akdeniz'de icra edecekleri göreve yolcu edildi.

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üssü'nde düzenlenen törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, "Türk Deniz Görev Grubu, uluslararası güvenlik ortamına ayrı bir değer ve boyut kazandırmaktadır" dedi.

Oramiral Uğur Yiğit, soğuk savaş ve 11 Eylül saldırılarından sonra Türk Deniz Kuvvetleri açısından savunma ve deniz kontrolü gibi klasik kavramlara ilave olarak deniz güvenlik konusunun da önem kazandığını söyledi.

Yiğit, Türk Deniz Kuvvetleri'nin başarıyla hayata geçirdiği inisiyatifler zincirine Türk Deniz Görev Grubu ile yeni bir halka daha eklediğini kaydetti.

Yeni görev grubunun bulunacağı faaliyetler hakkında da bilgi veren Yiğit, "Türk Deniz Görev Grubu, uluslararası güvenlik ortamına ayrı bir değer ve boyut kazandırmaktadır. Görev grubumuz bu yılki aktivasyona 5 gemiyle iştirak ederek Akdeniz ve Adriyatik'te sancak-varlık gösterecek. Gemilerimiz Tunus, Cezayir, İspanya, İtalya, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan, Arnavutluk ve Mısır'da liman ziyaretlerinde bulunacak. Ayrıca görev grubumuz, dost ve müttefik ülkelerin unsurlarıyla ortak tatbikatlar gerçekleştirecek" diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit'ten izin alındıktan sonra gemiler limandan ayrıldı.

Törene katılan Aksaz Turgutreis İlköğretim Okulu İzci Grubu, "Sizlerle gurur duyuyoruz", "Yolunuz açık olsun", "Başarılarınız daim olsun" yazılı pankartlar açarak gemileri yolcu etti.

MİLLİ ÜRETİM OLAN GENESİS TANITILDI


Törende iskelede bulunan TCG Gaziantep ve TCG Kemalreis firkateynleri basın mensuplarına tanıtıldı.

TCG Gaziantep Firkateyni Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Cem Okyay, Türk firkateynlerinde kullanılmaya başlanan ve Türk Deniz Kuvvetleri'nin harekat ihtiyaçlarını karşılamak için milli kaynak ile şirketleri kullanılarak geliştirilen Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Okyay, "Yazılım ve donanımıyla milli üretimimiz olan GENESİS harekat kabiliyetimizi oldukça arttırdı. Milli imkanlarla dizayn edilmiş bir sistem olması itibariyle bizim için ayrıca bir gurur kaynağı oluşturuyor. Önceki durumumuza göre bir çok alanda harekat kabiliyetimizi arttırmış durumdayız" dedi.

Yaklaşık 1,5 yıldır bu sistemle çalışmaya başladıklarını anlatan Okyay, gittikleri görevlerde yeni sistemin sağladığı faydaları görme imkanı elde ettiklerini ifade etti.