BIST 10.159
DOLAR 32,25
EURO 35,11
ALTIN 2.470,36
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal istifa etmedi görevden alındı!

Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz'den aykırı yorum: Deniz Baykal istifa etmedi görevden alındı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - CHP Lideri Deniz Baykal'ın istifa etmesinin yankıları sürüyor. Sabah yazarları Nazlı Ilıcak ile Emre Aköz, Baykal'ın istifasını değerlendirdi. Emre Aköz, bomba etkisi yapan istifa için: Baykal istifa etmedi, görevinden alındı diye konuştu. İşte Sabah yazarlarının TRT Haber kanalına yaptığı değerlendirmeler:

Nazlı Ilıcak: Bu belki CHP'ye yakın çevreler değişim isteyen tarafından olabilir. Deniz Baykal gibi suç AK Parti tarafına atılabilir. Benim aklıma hiç AK Parti gelmiyor. AK Partili kurmay heyeti bunu yapmaz. Ancak kendisi AK Partili olup da istihbarat ve emniyetten bazı kişiler yapmış olabilir. Ben Tayyip Erdoğan'ın siyasi akıl sahibi olduğunu düşünüyorum. En azından kendi ayağına kurşun atmaz. Deniz Baykal'dan sonra gelecek isim daha etkili olabilir. AK Parti o yüzden Baykal'ı tasnif etmeyeceğini düşünüyorum.

Yazılı basında Deniz Baykal'ın yüzde 20'nin üzerine çıkamıyor? Bundan sonraki süreçte CHP nasıl bir nasıl bir çizgi çizer?

Nazlı Ilıcak: Daha 2011'e çok var. Bilemiyoruz. Şimdi kurultay var, ardından referandum var. Kimi çıkaracaklar ortaya? Medya kimi destekleyecek? CHP çok laikçi vesaire kutuplaşmacı bir lider mi yoksa Kemal Kılıçdaroğlu gibi muhalefeti yolsuzluklar üzerinden yürütebilir. CHP içinde kim olur bilemiyorum? Mesela Ali Topuz var, sempatik bir isim. Görmemiz lazım. Ben muhakkak bir umut varsa Baykal'dan fazla oy alacağını  düşünüyorum...

EMRE AKÖZ: İSTİFA YOK GÖREVDEN ALMA VAR

TRT Haber'in sorularını yanıtlayan bir başkan Sabah yazarı Emre Aköz ise Baykal'ın istifasını 'görevden alma' olarak değerlendirdi. Aköz şöyle konuştu:

Ben bunu istifa değil görevden alma olarak okuyorum. Siyasi partiler ülke içindeki çeşitli kesimlerin temsilcisidirler. Bir terkip olarak sentez olarak temsilcisidirler. CHP de daha çok kıyı bölgelerden oy alabilen iktidar açısından bakıldığı zaman bürokratik elitin temsilcisidir bu parti. O zaman o kesimin politikalarını ve sözcülüğünü yapar. Şimdi bu olay şudur: Sen artık bizim sözcümüz olma! Sen git!... AK Parti senin olduğu dönemde yüzde 40 civarlarında oyu var. Sen bu partiyi durduramıyorsun, hocam sen evine dön dediler. Bu istifa Baykal açısından istifadır ama siyaset sosyolojisi bakımından görevden almadır. CHP bundan sonra ne yapacak? Ecevit örneğini unutmayalım. Tam bir bürokrat olan İsmet İnönü'ye mücadele ettikten sonra partiyi uçurmuştu. Büyük bir oy patlaması olmuştu.  Devletin değil halkın bürokrasinin değil demokrasinin sesi olmuştu. Dolayısıyla özgür bir yarış olursa, hakikatten genç, taze, atılımcı ve demokrasiyi savunan bir lider çıkarsa seneye yapılacak seçimlerde CHP büyük başarı gösterir. Eğer kurultayda bir seçim değil 'atama' olursa, bürokratik elitin sesi olacak bir lider oraya oturtulursa o zaman yeni lider dolayısıyla belki yüzde 25'e çıkar, daha fazla çıkamaz. Bu halk artık anlıyor. Televizyonlar var internet var. Bizim halkımız hisseder, bu adam neyin sesi, benim sesim mi jandarmanın sesi mi diye hisseder, abartarak söylüyorum, 1950'lere dönerek söylüyorum.

Deniz Baykal geri gelebilir mi?

Hocam sen git dediler, biliyorsunuz kendisi doçenttir. Nasıl oturabilir hala orada oturamaz!