BIST 8.728
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.241,78
HABER /  GÜNCEL

Adana mutabakatı metni 1988 kiminle yapıldı maddeleri neler?

Rusya'da yapılacak Soçi Zirvesi öncesi vatandaşlar Adana mutabakatı nedir, kiminle yapıldı ve Adana mutabakatı maddeleri nelerdir araştırmasına başladı. Adana mutabakatı Suriye ve Türkiye arasında 20 Ekim 1998 tarihinde imzalandı. Peki Soçi zirvesinde görüşülecek olan Adana mutabakatı maddeleri nelerdir?

Abone ol

Soçi Zirvesi Rusya'da yapılacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu zirveye katılacak. Soçi zirvesinde Adana mutabakatı da görüşülecek. Peki Suriye ve Türkiye arasında yapılan Mısır ve ABD'nin aracı olduğu Adana Mutabakatı nedir, neden yapıldı, maddeleri neler?

Adana Mutabakatı, 20 Ekim 1998 tarihinde imzalanmış ve geçerliliğini devam ettirmektedir. Suriye ile Türkiye'nin 1998 yılında gerilen ilişkilerinin koruyabilmek amacıyla ABD ve Mısır'ın arabuluculuğu ile imzalanmıştır. Peki, Adana Mutabakatı nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

ADANA MUTABAKATI NEDİR: PKK’nın Suriye’deki varlığının, Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen devam etmesi üzerine, Türkiye, 1998’de tutumunu sertleştirmiştir. Türkiye’nin kararlı duruşundan dolayı Suriye geri adım atmış ve 1998’de taraflar arasında Adana Mutabakatı imzalanmıştır. Bu tarihten sonra iki ülke ilişkileri, Arap Baharı’nın Suriye’de ortaya çıkmasına kadar gelişerek devam etmiştir.

Türkiye ile Suriye arasında artan gerginlik üzerine, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın da devreye girmesiyle, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek arabulucu görevini üstlendi. Arabuluculuk sonucunda da iki devlet arasında 20 Ekim 1998 tarihinde Türk heyetine başkanlık eden büyükelçi Uğur Ziyal ve Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Badr El Hassan tarafından Adana Mutabakatı imzalandı.

Adı daha sonra 2010 yılında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Anlaşması" olarak değiştirilen ve 3 yıl geçerli kalan 23 maddelik mutabakata göre başta PKK olmak üzere her iki devlet de kendilerini tehdit eden terör örgütlerine karşı önlemler alacak ve onların kendi toprağındaki tüm faaliyetlerine engel olacaktı. Karşılıklı olarak hiçbir ikamet, lojistik, eğitim, ulaşım ve silah kapasitesine müsade etmemek konusunda anlaşan iki ülke ortak operasyonlar, tutukluların iadesi ile bilgi, belge ve istihbarat paylaşımı alanlarında işbirliği yapmaya karar vermişti.

Türkiye ile Suriye arasında yaşanan bu gerilimde PKK lideri Abdullah Öcalan 9 Ekim 1998’de Suriye’den kaçmak zorunda kaldı.

23 Ocak 2019 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova'da gerçekleşen görüşme sonrası, Suriye İç Savaşı'nda Türkiye'nin, Suriye'de Beşşar Esad rejimi ile doğrudan görüşmesinde bir ara formül olarak Putin bu mutabakatı dile getirmiştir. Erdoğan ertesi gün yaptığı konuşmada Adana Mutabakatı'nın yeniden gündeme gelmesi, bunun üzerinde ısrarla durulması gerekiyor. ifadesini kullandı.Rusya'da yapılacak Soçi Zirvesi öncesi vatandaşlar Adana mutabakatı nedir, kiminle yapıldı ve Adana mutabakatı maddeleri nelerdir araştırmasına başladı. Adana mutabakatı Suriye ve Türkiye arasında 20 Ekim 1998 tarihinde imzalandı. Peki Soçi zirvesinde görüşülecek olan Adana mutabakatı maddeleri nelerdir?