BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.451,23
HABER /  GÜNCEL

ABD'de kasırga nedeniyle tahliye

Irene kasırgası nedeniyle ABD'nin doğu kıyılarında tarihi bir tahliye yaşanırken, halk gıda ve ilaç stokluyor.

Abone ol

İrene kasırgasının hızı saatte 150 km'ye ulaşırken, ABD'nin doğu kıyılarında 2 milyonu aşkın kişiye evlerini terketmeleri çağrısı yapıldı.

Tarihte benzeri olmayan bir tahliye kararı alan New York valisi kentin alçak bşlgelerinde yaşayan 250 bin kişiye yüksek kesimlere gitme emri verdi.

New York Valisi Andrew Cuomo, "Bu olağanüstü durumda, Irene kasırgasının yol açabileceği her türlü hal için her düzeyde devlet kurumunu harekete geçiriyorum." dedi.

Olağanüstü hal kapsamında New York'ta bugün öğle saatlerinden itibaren toplu taşıma araçlarının çalışmayacak.

Kasırganın şiddetlenmesi durumunda kentteki önemli köprü ve alçaktaki Hudson Vadisi'nin kapatılacağını da duyuruldu.

Yetkililer ayrıca, Irene kasırgası nedeniyle New York'ta 5 havaalanının, öğlen saatinden itibaren gelen yolcu uçaklarına kapatılacağını bildirdi.

Havacılık yetkilileri, kapatma kararının, John F. Kennedy, Newark Liberty, LaGuardia, Stewart ve Teterboro havalanlarında geçerli olacağını, gelen tüm iç ve dış hat yolcu uçaklarına uygulanacağını söylediler.

Genelde kasırgalara alışık olmayan New Jersey, New York ve Long Island'ın Irene kasırgasından etkilenmesi bekleniyor.

Irene kasırgası nedeniyle ABD'nin 7 eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi.

Kuzey Carolina, Maryland, Virginia, Delaware, New Jersey ve New York'da olağanüstü durum ilan edildi.

Amerikan demiryolları Amtrak, Washington'un güneyinde, doğu kıyısındaki tren seferleri iptal etti; havayolları da hafta sonunda hava ulaşımında geniş çaplı aksamalar olacağını tahmin ediyorlar.

ABD'nin başkenti Washington'da, kent sakinleri, Irene kasırgasına karşı 3-5 günlük gıda ve ilaç stok etmeye başladı.

Delaware, Maryland, New Jersey ve Cumartesi öğleden sonra Irene kasırgasının etkisi altına girmesi beklenen Kuzey Carolina eyaletlerinin bazı bölgelerinde zorunlu tahliyelere gidiliyor.

Bu eyaletlerde olağanüstü durum ilan edilmesi, eyaletlerle ABD federal felaket dairesi yetkilieri arasında daha yakın bir işbirliği yapılabilmesine olanak sağlıyor.

Tropik fırtınadan etkilenip etkilenmeyeceği konusunda gözlem altında bulunan başkent Washington'da, Martin Luther King Jr için yakınlarda açılan anıtta Pazar günü yapılması planlanan ithaf töreni Eylül ayına ertelendi.

Törene Başkan Barack Obama'nın da katılması bekleniyordu.

Halen Bahama Adaları'nı terketmekte olan Irene kasırgası Karayipler'de büyük tahribat yarattı.

Meteoroloji uzmanları Irene'in ABD'nin doğu kıyıları boyunca kuzeye doğru ilerlerken zayıflayacağını, ama Pazar günü hala güçlü sayılan ikinci kategoride bir fırtına olacağını tahmin ediyorlar.

Amerikan yetkilileri Kuzey Carolina'dan Chesapeake Körfezi'ne ve Maryland'ın doğu kıyısına kadar olan şeritte, denizde kopacak tehlikeli fırtınalara, yüksek dalgalara, büyük gelgitlere ve akıntılara karşı uyarıda bulunuyorlar.