BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Rusya nükleer silahları azaltıyor

Tarafların nükleer savaş başlığı sayısını 1550 ile sınırlayan anlaşma bugün işlerlik kazandı. Anlaşmanın İran üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.

Abone ol

Başkan Obama'nın ABD-Rusya ilişkilerinin temel taşı olacağını düşündüğü bir anlaşma bugünden itibaren işlerlik kazanıyor.

START olarak anılan anlaşma tarafların nükleer silah stoklarının azaltılmasını öngörüyor.

Almanya'nın Münih kentinde yapılan uluslararası güvenlik konferansı sırasında her iki ülkenin dışişleri bakanları anlaşmayı onaylayan belgeleri birbirlerine takdim etti.

Anlaşma uyarınca her iki taraf da stratejik nükleer savaş başlıklarını yüzde 25 ila 30 arasında azaltmayı vaadediyor.

Anlaşma, ABD ile Rusya'nın 1550'şerden fazla işler durumdaki nükleer savaş başlığı bulundurmamasını öngörüyor.

Rusya ve Amerika, başlıkları taşıyan füze sayısında da indirime gidecek.

Anlaşma, 1991'de imzalanan ve geçen Aralık'ta süresi dolan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması ya da kısaca bilinen adıyla START'ın bir devamı niteliğinde.

Gözlemciler, yapılan kesintilerin ciddi oranlarda olduğunu kaydederek, anlaşmayla Ruslar'ın stoklarının yüzde 30'unu, Amerikalılar için ise yüzde 25'ini tasfiye etmeleri anlamına gelecek.

Anlaşma ayrıca mayıs ayında nükleer silahların yayılmasını engelleme amaçlı görüşmelerde de taraflara avantaj kazandıracak.

Taraflar bu anlaşmanın özellikle İran üzerindeki baskıyı artırmasını umuyor.

Gözlemciler, nükleer başlıklarda neredeyse üçte bire varan bir indirimin taşıdığı önemi yadsımamakla birlikte gerek ABD'nin, gerekse Rusya'nın elinde nükleer caydırıcılık için gerekenden çok daha fazla nükleer başlığa-bin 500'erden fazla miktarda- bıraktığına dikkat çekiyor.

Anlaşma ayrıca karşılıklı gözlem ve teyit konularında da önemli maddeler içeriyor.

Bundan sekiz yıl önce, dönemin liderleri George Bush ve Vladimir Putin'in imzaladığı bir anlaşmada ise, o dönemdeki karşılıklı kuşku ortamının da etkisiyle, bu tür maddeler yer almıyordu.