BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.416,71
HABER /  GÜNCEL

ABD Hodorkovsky davasında Rusya'ya tepki gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, Rusya'nın eski dev petrol şirketi Yukos'un sahibiyken, yolsuzluk suçlamalarıyla hapse atılan Mihail Hodorkovski'nin cezasının artırılmasından ciddi kaygı duyduklarını açıkladı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, Rusya'nın eski dev petrol şirketi Yukos'un sahibiyken, yolsuzluk suçlamalarıyla hapse atılan Mihail Hodorkovski'nin cezasının artırılmasından ciddi kaygı duyduklarını açıkladı.

Hodorkovski, Rusya'nın en zengin adamıyken, cumhurbaşkanı olduğu dönemde Vladimir Putin'e muhalefet etmiş, ardından da hakkındaki suçlamalar nedeniyle sekiz yıl önce hapse atılmıştı.

Rusya'nın eski oligarklarından biri olarak görülen Hodorkovski, dün zimmetine para geçirme suçlamasıyla yargılandığı ikinci davasında da suçlu bulundu.

Konuyla ilgili Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, kararın kaygı uyandırıcı olduğu ve Rusya'da adaletin "seçilerek uygulandığı" belirtildi.

Rusya ile yakın ekonomik ilişkilere sahip olan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, kararı, "geriye bir adım" olarak niteledi.

Dünkü karar duruşmasında hakim, Hodorkovski ile iş ortağı Platon Lebedev'i zimmetlerine para geçirmekten ve kara para aklamaktan suçlu buldu.

Gerekçeli kararın ve cezanın tam süresinin birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.

Yolsuzluk ve vergi kaçırma suçlamaları nedeniyle sekiz yıldır hapiste olan Hodorkovski'nin cezası ek suçlamalarla artırılmaması durumunda gelecek yıl bitecekti.

Hodorkovski, Vladimir Putin'in devlet başkanlığı sırasında servetini muhalif hareketleri finanset etmek için kullanmış ve Kremlin'in tepkisini çekmişti.

Hapis cezasını Sibirya'da çekmekte olan 47 yaşındaki Hodorkovski, Rusya hükümetinin büyük miktarda vergi talebinin kendisine karşı sürdürülen siyasi kampanya ile ilişkili olduğunu ileri sürmüştü.

Muhalifler, hükümetin Hodorkovski'yi siyasi amaçlarla, tutabildiği kadar cezaevinde tutmak istediğini savunuyorlar.

Tüm malvarlığı satılan Yukos'un son gayrimenkul varlıkları da pek bilinmeyen bir Rus şirketi olan Prana tarafından yaklaşık 4 milyar dolar ödenerek satın alınmıştı.