BIST 9.460
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,69
HABER /  GÜNCEL

ABD Büyükelçisi Türkiye'yi öve öve bitiremedi

ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye'nin hem Doğuyla hem Batıyla ilişki kurması Batı için de önemli olduğunu söyledi

Abone ol

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nu ziyaret edederek, "Türkiye'nin yüzünü Batıdan Doğuya çevirdiği" iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Türkiye'nin hem Doğuyla hem Batıyla ilişki kurması Batı için de önemli" dedi.

Ricciardone, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin USAK, Amerika Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi'ne yaptığı 300 adet kitap bağışı nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Ricciardone, USAK Başkanı emekli Büyükelçi Özdem Sanberk ile birlikte sembolik olarak kütaphaneye kitap yardımının yazıldığı levhayı çekiçle çiviledi. Ricciardone ve Sanberk daha sonra yuvarlak masa toplantısında basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

12 yıldır Türkiye'den uzak olduğunu hatırlatan ve bu dönemde Türkiye'nin çok büyüdüğünü ve geliştiği duyduklarını belirten Ricciardone, "Ama kendi gözlerimizden görmek gerekirse Türkiye'yle ilgili çok büyük beklentilerimiz vardı. Ankara İstanbul ve Adana'daki fiziksel alt yapıyı çok gelişmiş gördük. Ama demokrasinin insani alt yapısı da çok ilerlemiş. Türkiye çok büyümüş" diye konuştu.

Türk insanının çok vatansever olduğunu ancak şimdi ise kendilerine daha çok güvendiklerini belirten Ricciardone, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKLERİN DEMOKRASİYLE İLGİLİ TATMİN OLMADIĞI SORUNLARI VAR"

"Türkler dinamik bir toplum oluşmuş. Demokrasi çok daha gelişmiş ve dinamik. Türkiye'de büyük sorunlar problemler var. Türklerin demokrasiyle ilgili tatmin olmadığı sorunları var. Bu beni iyimser yapıyor. Çünkü biz Amerikalılar da kendi demokrasimizden tatmin değiliz. Hiçbir demokrasi de özgürlüklerle ilgili tam bir tatmin olma duygusu yok. Her zaman iyileştirmek isteriz ifade özgürlüğü ve diğer özgürlük konularını."

"TURGUT ÖZAL İKİNCİ VİZYONER LİDERDİ"

İyimserliğine bir örnek vermek istediğini belirten Ricciardone, "Türkiye beklentilerin ötesine geçti. 8'nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal şuana kadar gelmiş geçmiş ikinci vizyoner liderdi. Çok büyük ilerlemeler yaptı ama o dönemde demokrasi daha çiçek açmamıştı" dedi.

"TÜRKİYE ABD İÇİN ÖZEL BİR PARTNER"

Türkiye'nin Amerika için her zaman özel bir partner ve ülke olduğunun altını çizen Büyükelçi Ricciardone, şöyle devam etti:
"Clinton zamanında Türkiye ilk 10 büyük gelişen Pazar arasındaydı. Biz de bu yüzden Türkiye'yle ekonomik ve endüstriyel gelişmelere büyük önem verdik. Bu çerçevede Bakü Ceyhan boru hattı projesine çok önem verdik. Bunun büyük bir ekonomik yatırım olduğunu düşündük. Amerikalı şirketleri, enerji güvenliği, Türkiye, Azerbaycan ve bölge için herkes için. Şimdi de güney enerji hattı için çalışıyoruz. Türkiye enerji güvenliği konusunda çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye Amerika?ya özel öncelikli ülke olarak bakıyor."

ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

"Sizin ülkeniz kime benziyor İtalya'ya mı, Rusya'ya mı?" sorusuna Atatürk'ün, "Biz bize benzeriz" sözlerini hatırlatan Ricciardone, "Bu doğru, siz size benzersiniz. Evet siz çok pozitif bir şekilde özelsiniz. Hem batının hem doğunun parçasısınız" dedi.

"AB'NİN TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİNİ BEKLİYORUZ"

Ricciardone sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin yüzünü doğuya çevirdiği söyleniyor. Bu doğru değil, anlamsız. Hem doğuyla hem batıyla ilişki kurmanız bizim için de önemli. Biz AB'nin en kısa zamanda Türkiye'nin üyeliğini gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Ne zaman olacağını bilmiyoruz, ama en kısa zamanda gerçekleşmesini istiyoruz. Çünkü bu hem AB, hem Türkiye hem de bizim için önemli. Türkiye yoluna çıkan bir çok engelle mücadele ediyor. Bugün NATO'nun neler yaptığına bakın. Türkiye NATO?nun bugünkü poltikalarını yönlendirmesinde belirleyici rol oynuyor. Bölgedeki bu durum hepimiz için yeni bir fenomen. Anlamamız gereken yeni dinamikler var. NATO?nun Arap ülkelerinin bölgede yeni oluşan durumunu anlamak için yeni bir stratejisi yok. Ama bilmemiz gereken NATO?nun ve Türkiye'nin güçlü değerleri ve prensipleri var. İnsan hakları ve insan onuruna saygı konusundaki bu değerler Suriye'de, İran'da bu kadar değişmez değil. Demokrasilerin bağımsız gözlemcilere ihtiyacı vardır. Özgür medya da bunun bir parçasıdır. Ama medya bazen provokatif yayın yapabiliyor. Düşünce kuruluşları, iç politika ve dış politikaya yönelik siyasi süreçlere, bilimsel ve objektif analizlerle katkı yapıyorlar"

"USAK BAŞKANI SANBERK: ZOR ZAMANLARDA TÜRKİYE'DE GÖREV ALIYOR"

USAK Başkanı Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk de Ricciardone'nin zor zamanlarda Türkiye'de görev yaptığını ve hep Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin dış politikasında ABD'nin her zaman önemli bir yer teşkil ettiğinin altını çizen Sanberk, soğuk savaş dönemini gönderme yaparak, "Bugün ortak düşmanımız yok, ortak emellerimiz var" diye konuştu.