BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  GÜNCEL

Çin, ABD'yle askeri rekabete dikkat çekti

Çin hükümeti açıkladığı resmi savunma belgesinde ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde askeri varlığını giderek artırdığına dikkat çekti.

Abone ol

Çin hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin Asya-Pasifik bölgesinde askeri varlığını artırdığını ve bölgenin giderek daha istikrarsız bir hal aldığını söylüyor.

Çin Ulusal Savunma belgesinde dile getirilen görüşler arasında, Çin'e yönelik operasyonlarda artış olduğu gözlemi de yer aldı.

Bölgesel güvenlik konusunda nispeten karamsar bir tablo çizen Çinli yetkililer, ''Asya-Pasifik bölgesinin stratejik yapısında derinden bir değişim yaşanıyor. Önde gelen güçler, stratejik yatırımlarını artırıyorlar. Uluslararası askeri planda, keskin bir rekabet var.'' diyorlar.

Resmi savunma belgesinde özellikle ABD'ye dikkat çekiliyor. Çin, ABD'nin askeri ittifaklarını güçlendirdiğini ve bölge siyasetine daha çok karışmaya başladığını düşünüyor.

Pekin hükümeti, yabancıların Çin'e ''daha şüpheyle'' bakmaya başladığını, ve Çin karşıtı adımların ve müdahalelerin artış gösterdiğini kaydediyor.

Muhabirler, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun bu yılın başlarında ABD'ye yaptığı resmi ziyaretten sonra bir miktar yumuşa yaşanmış olsa dahi, Pekin-Washington hattında özellikle askeri konularda ilişkilerin halen gergin olduğunu belirtiyorlar.

Savunma belgesinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Albay Geng Yangsheng, ''ABD ile askeri ilişkilerimizde zorlukların süregeldiğini itiraf etmeliyiz.'' dedi.

Çin-ABD ilişkilerini tehdit eden en ciddi anlaşmazlık Tayvan konusunda tezahür ediyor.

Çin hükümeti, ''ABD hükümeti Tayvan'a silah satmayı sürdürerek, Çin-Amerikan ilişkilerini ciddi şekilde zedeliyor.'' ifadesine yer verdi.

Çin ordusunun modernizasyonu konusunda ABD'nin ve Çin'in bazı komşularının dile getirdiği kaygılara yanıt olaraksa, ''Çin askeri kuvvetleri sadece saldırıya uğrarsa saldırma stratejisi güder'' deniyor.