BIST 10.336
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.460,28
HABER /  GÜNCEL

'İstifa yetmez, Salih Yemen'i de terk etmeli'

Muhalefetteki radikal İslamcı Islah Partisi'nin lideri Hamid el Ahmar, BBC'ye demecinde Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in kendi güvenliği için ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Yemen'de muhalefetteki radikal İslamcı Islah Partisi'nin lideri Hamid el Ahmar, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in istifa etmekle kalmayıp ülkeyi de terk etmesi gerektiğini savundu.

Ahmar BBC'ye verdiği mülakkatta, hükümet karşıtı protestolarına hız vereceklerini söyledi.

Ülkede dün farklı kentlerde düzenlenen protesto gösterilerine yüzbinlerce kişi katıldı.

Protestocular, Pazartesi günü bir mühimmat fabrikasında meydana gelen ve 150 kişinin ölümüne neden olan patlamadan hükümeti sorumlu tuttu.

Jaar kentindeki fabrika hükümet güçleriyle çarpışan İslamcı militanlar tarafından yağmalanmıştı.

Patlama da kent sakinleri, tesiste militanlardan arta kalan mühimmatı ararken meydana gelmişti.

Yemenli yetkililer, patlamayla ilgili olarak El Kaide'yi suçlamıştı.

Ancak muhalefet, hükümetin kaos yaratmak için askerleri çekip burayı kasıtlı olarak militanlara terk ettiğini öne sürüyor.

'Salih'in seçenekleri sınırlı'

Görev süresi 2013'te dolan Ali Abdullah Salih, Ocak 2012'ye kadar istifa etme sözü verdi. Fakat muhalefet Salih'in derhal gitmesini istiyor.

Hamid el Ahmar ise "Cumhurbaşkanı ve ailesine burada gelecek yok. İstifadan sonra kendi güvenlikleri için ülkeyi terk etmeliler. Şimdi giderse bir parça haysiyetle gider. Ama zamanı azalıyor." diyor.

Ahmar, hem siyasi çevrelerde hem de aşiret nezdinde önemli bir ağırlığa sahip.

Yemen'de bulunan ancak güvenlik nedeniyle adını veremediğimiz BBC muhabiri, bu açıklamalardan sonra, Ali Abdullah Salih'in ülkede kalmasının çok zor olacağına işaret ediyor.

Bu da sürgün seçenekleri sınırlı olan Salih'in konumunu güçleştiriyor.

Salih'in Almanya'da bir evi var. Ancak protestocular, Salih'in iktidardayken işlediği suçlar nedeniyle yargılanmasını istiyor.

Bu yüzden Salih'in Batı'ya yerleşmesinin zor olacağı belirtiliyor.

Bir diğer seçenek, komşu Suudi Arabistan. Ama bir diplomata göre, Riyad, Yemen'deki gelişmeler karşısında "sürpriz bir şekilde sessiz" kaldı. Bu da Suudi Arabistan'ın Salih'e sırtını dönmesi olarak yorumlanıyor.

ABD'nin kaygısı

Muhabirimize göre ABD ve Avrupa bu son derece tehlikeli krizden tek çıkış yolunun Salih'in istifası olduğuna inanıyor. Fakat, Batı, iktidarın Islah Partisi'nin eline geçmesi olasılığından rahatsız.

Washington, Islah Partisi'ni El Kaide ile bağlantıları olan tehlikeli bir güç olarak görüyor. Ahmar ise Washington'un kaygılarının yersiz olduğunu söylüyor, "Amerikalılarla temas halindeyiz. Onlara yeni yönetimin terörle mücadele edeceği güvencesini veriyoruz" diyor.

33 yıldır iktidarda olan Salih, ABD'nin bölgedeki kilit müttefiklerinden biri.

Ülkede militanları hedef alan bir dizi operasyona rağmen, radikal islamcı örgütler güçlendi.

Hükümet ülkenin güneyinde ayrılıkçı bir hareketle, kuzeyde de isyancı Şiilerle savaşıyor.

Ayrıca Yemen çok yoksul bir ülke. İşsizlik oranı yüzde 40 civarında.