BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.402,06
HABER /  DÜNYA

ABD askerleri daha uzun yıllar Irakta

ABD'nin Irak hesabı uzun. Askerler daha uzun yıllar burada kalacak.

Abone ol

ABD'nin Irak'taki mevcut askeri gücünün büyük bölümünü oluşturan Kara Kuvvetleri Komutanlığı, gelecek yıllara ilişkin planlamasını yaparken, Irak'ta daha uzun yıllar kalacağının işaretini verdi. ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Peter Schoomaker, açıklamasında, Kara Kuvvetlerinde hesapların, Irak'taki asker sayısının en erken 2010 yılına kadar hemen hemen şimdiki düzeyde kalacağı varsayımı üzerine yapıldığını söyledi.

Ancak Schoomaker, bu tahminin planlama amacıyla yapıldığını ve gerçek durumun, Irak'taki koşulların nasıl gelişeceğine göre belirleneceğini belirtti. ABD'nin Irak'ta halen yaklaşık 141 bin askeri bulunuyor ve bunun büyük bölümü kara birliklerinden, bir kısmı da deniz piyadelerinden oluşuyor. Pentagon'daki bir basın toplantısında konuşan ABD'nin Irak'taki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral George Casey de yakın zamana kadar ABD'nin bu ülkedeki kuvvetlerinde bu yıl indirime gidilmesini önermeyi düşündüğünü, ancak şiddetin sürmesi üzerine bundan vazgeçildiğini söyledi.

Sünni Arap direnişinin ve mezhepler arası çatışmaların sürdüğü Irak'taki durumu ''zor'' olarak nitelendiren Casey, bu koşulların ''bir süre daha'' bu şekilde kalmasının beklendiğini kaydetti. Casey ile aynı basın toplantısında konuşan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak'taki zor durumdan kendisinin sorumlu olup olmadığının sorulması üzerine, ''Tabii ki sorumluyum. Ben Savunma Bakanıyım'' dedi.