BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD 2. çeyrek büyüme oranı beklenenin altında

Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 1,3 olarak beklenen, yıllığa çevrilmiş üçüncü çeyrek büyüme oranı yüzde 1'de kaldı.

Abone ol

Amerikan ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde gösterdiği büyüme oranı tahminlerin altında kaldı.

Amerikan Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan yeni verilere göre yılda yüzde 1,3 olması beklenen büyüme oranı yüzde 1'de kaldı.

Büyüme oranının ön görülenin altında kalmasının, ABD hükümeti ve Amerikan Merkez Bankası FED üzerinde ekonomiyi canlandıracak hamlelerde bulunmaları yönünde baskının artmasına sebep olabileceği tahmin ediliyor.

İkinci çeyrek ekonomik büyüme oranının beklenenin altında kalması, ülkedeki işsizliğin arttığı ve Amerikan tüketicilerinin düşük harcama eğilimi gösterdikleri bir dönemde geldi.

Haziran ayı sonunda ABD Merkez Bankası, yükselen enerji maliyetleri nedeniyle, Amerikan ekonomisinin büyüme tahminini aşağı çekmişti.

Nisan ayında büyüme oranı tahmini yüzde 3,1 ila yüzde 3,3 olarak açıklanmıştı ancak haziran ayında Merkez Bankası yıllık büyümenin yüzde 2,7 ve yüzde 2,9 aralığında olacağı şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 9,1'e tırmanmıştı ve Merkez bankası 2011 boyunca işsizliğin yüksek düzeylerde seyredeceği kanısında.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Amerikan ekonomisini yavaşlatan sorunlardan bazılarının gelecek yıl da sürebileceğini söylemişti.