BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.413,15
HABER /  GÜNCEL

AB üyeliği için bu tarih hayal

Avrupa Birliği üyeliği için tarih telaffuz etmek artık kaf dağının arkasında. Egemen Bağış karamsar konuştu.

Abone ol

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Bağış, katılımcıların "tam üyelik tarihi konusunda öngörü" sorularını yanıtsız bıraktı .

Bağış "Bazen siyasi ortam öyle bir oluşur ki bir gecede bu iş çözülür. Bazen de çok daha uzun sürebilir. Ama bir 50 yıl daha sürmez. Ben ona katılmıyorum. Bazı yerlerde okuyorum; 2013, 2014 tam üyelik tarihi falan... Onu da çok gerçekçi bulmuyorum" dedi.

Reform sürecinin hızı

Bağış, reform süreci konusunda da, "Bürokrasimiz çalışıyor ama Meclis'te yüzlerce kanun birikti. Bu iç tüzükle, bu anlayışla TBMM'nin çok fazla kanun çıkaramadığı bir dönemde AB sürecinde bizim reformları hızlandırmamız pek mümkün gözükmüyor" dedi.

Bağış, "Buradan hem muhalefet liderlerine hem de muhalefet liderleriyle diyaloğu olan tüm vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum; gelin Türkiye'nin önünü birlikte açalım, Türkiye'ye bu haksızlığı yapmaya hiçbirimizin hakkı yok" ifadesini kullandı.

"AB, Türkiye'nin diyetisyeni"

AB sürecinin kolay olmadığını, kolay fasılların bittiğini dile getiren Bağış, "Ben AB'yi Türkiye'nin diyetisyeni olarak algılıyorum. Hepimiz aslında sağlıklı bir yaşam sürdürmek için yediğimize içtiğimize dikkat etmemiz gerektiğini, düzenli spor yapmamız gerektiğini biliriz ama televizyonun karşısında dondurma yemek her zaman daha keyiflidir. Ne zaman ki ufak tefek sorunlar yaşarsınız, bir doktora, diyetisyene gidersiniz. Size bir reçete verir" şeklinde konuştu.

Bağış, 27 ülkenin bugüne kadar AB'nin Kopenhag ve Maastricht kriterlerini uygulayarak daha güçlü, demokratik, müreffeh ve zengin ülkeler haline geldiğini, hiçbirisinin bölünmediğini, zayıflamadığını ve ekonomilerinin sıkıntı yaşamadığını kaydederek, "Demek ki bu reçetede bir keramet var. Bizim bu reçeteyi önemsememiz lazım. Türkiye'de birtakım o eski, karanlık, bulanık günlere dönmemek için bizim bu reçeteye odaklanmamız lazım" dedi.

"Zaman lehimize işliyor"

Egemen Bağış, AB sürecini Avrupalıları mutlu etmek için değil, Türkiye'nin standartlarını yükseltmek için yaptıklarını belirtirken, Avrupa ile siyasi sürecin belli bir olgunluk noktasına geldiği zaman bir gecede de her şeyin değişebileceğini söyledi. Bağış, "Bugün Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı sorunları düşündüğümüz zaman, insan gücü, enerji, güvenlik, terörle mücadele, İslamofobia, iklim değişikliği, enerji kaynaklarının güvenirliği... Bütün bu sorunların çözümü Türkiye'nin entegrasyonuyla gerçekleşecektir. Avrupa'nın Türkiye'ye olan ihtiyacı en az Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihtiyacı kadar önemlidir, hassastır. Zamanın bizim lehimize işlediğine inananlardanım. O siyasi irade oluşacaktır ve Türkiye AB'ye tam üye olacaktır" diye konuştu.

Vahdettin'in mezarı getirilsin mi?

Bağış, MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar'ın, "Nazım Hikmet'in mezarının getirilmesi çok adildir. Sultan Vahdettin'in mezarının getirilmesi konusunda fikrinizi beyan eder misiniz?" sorusuna ise, "O da son derece adildir. Nazım Hikmet'in mezarının getirilmesine ailesi sıcak bakmıyor. Devlet teklif etti, onlar oradan taşınmasına sıcak bakmıyor. Ama bu topraklara sevgisi, muhabbeti olan herkesin bu topraklarda yatma hakkı olmalıdır. Bunu onlardan almaya da hiçbirimizin hakkı olmamalıdır diye düşünüyorum" karşılığı verdi.