BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,60
ALTIN 2.408,99
HABER /  POLİTİKA

MHPden savcıya Kürtçe tepkisi

Digor savcısının verdiği Kürtçe kararına MHP'li Oktay Vural'dan büyük tepki geldi. Vural yasa nasıl yok sayılır dedi?

Abone ol

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Kürtçe seçim propagandasına ceza vermeyen Digor savcılığına tepki gösterdi. Kanunda "Türkçe dışında bir dilde seçim kampanyası yürütülemeyeceği, seçim konuşması yapılamayacağı" hükmünü hatırlatan Oktay Vural "bu karar hukuki değil siyasidir. Kanunlara vatandaş kadar savcı ve hakimlerin de uyması gerekir" dedi. 

 O MADDELER HÜKÜMSÜZDÜR,  UYGULANAMAZ!

Seçim çalışmalarında Kürtçe konuştukları gerekçesiyle TBMM’ye haklarında yüze yakın fezleke gönderilen DTP’lilerin yüzünü güldürecek ‘emsal karar’ Kars’ın Digor İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelmişti. Digor Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü, seçim bürosu açılışında Kürtçe konuşulduğu iddiasıyla açılan soruşturmayla ilgili kararında; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TRT 6’nın açılışında yaptığı Kürtçe selamlamaya atıfta bulunarak kovuşturmaya yer olmadığına hükmetmişti. TRT Şeş'in yayın hayatına başlamasıyla Türkçe’den başka dil kullanılması yasaktır’ hükmünü taşıyan maddelerinin hükümsüz kaldığını söylemişti.

Vural anayasa mahkemesinin hükümle ilgili herhangi bir iptal kararı olmadığını savcı ve hakimlerin yasayı uygulamakla görevli olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

YASA YOK SAYILAMAZ

"Eğer bu hükmün geçersiz olduğu düşünülüyorsa AKP Meclis'e bu kanunu değiştirmek üzere başvursun. Yasa değişirse ona göre uygulama olur. Ancak yasa orada dururken, 'bu hüküm geçerliliğini yitirmiştir' diyerek yasa çiğnenemez, yok sayılamaz. Meclis'in üzerinde, yasamanın üzerinde, kanunların üzerinde bir güç mü var? Adalet bakanlığının derhal devreye girerek bu kararın düzeltilmesi için müracaat etmesi gerekir. Bu karar hukuki değil, siyasidir."