BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.430,89
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

72 milyon yıllık dinazor fosili!

Bir grup arkeolog Meksika'nın kuzeyindeki bir çölde 72 milyon yıl öncesinden kalma dinazor kuyruğu buldu.

Abone ol

Meksika'nın kuzeyinde çok iyi korunmuş dinazor fosili bulundu. Sınır eyaleti Coahuila'daki Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) Müdürü Franciso Aguilar "Çok iyi korunmasının yanı sıra yaklaşık beş metre uzunluğundaki kuyruk Meksika'da daha önce bulunmamıştı" dedi.

INAH'tan bir grup arkeolog ve öğrencinin yanı sıra Meksika Ulusal Otonom Üniversitesi'ndan uzmanlar fosili hadrozor veya ördek gagalı dinazor olarak tanımladı. Kuyruk General Cepeda'nın küçük bir kasabasının yakınlarında bulundu ve Aguilar'a göre dinazor uzunluğunun yarısı kadar bir uzunlukta.

Arkeologlar çölde 20 günlük bir çalışma yaparak tatamı bozulmamış 50 omurga kemiği buldu. Kuyruk fosilinni yanında ise kalça dahil diğer fosiller olduğu belirtildi. INAH'a göre dinazor kuyruğu çok nadir olarak bulunuyor. Bu yeni keşif hardozor familyasını anlamak ve insanlardakine benzeyen dinazor kemiklerinin uğradığı hastalıkların araştırılmasına yardımcı olması açısından çnemli katkı sağlayacağı belirtildi.

Bilim insanları halihazırda eklem iltihapları ve tümörlerden zarar görmüş dinazorları belirledi. Dinazor kalıntıları Meksika'nın kuzeyindeki çöl bölgelerinin yanı sıra Coahuila eyaletinin birçok bölgesinde bulundu. Aguilar paleontoloji konusunda Meksika'nın çok zengin olduğunu söyledi.

dinazor.jpg