BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

6 Ocak 2013 Basın Özeti

Sunday Telegraph gazetesi, bir İngiliz tarihçiye İstanbul tavsiyelerini soruyor. Sunday Times'da ise Suriye açıklalarındaki Rus savaş gemileriyle ilgili bir haber var.

Abone ol

İngiliz pazar gazetelerinden Sunday Times, Rusya donanmasına bağlı bir grup geminin Suriye açıklarında toplandığını bildiriyor.

Gazete, bir Rus diplomatın, böyle bir toplanmanın Batı'nın Suriye'deki içsavaşa müdahalesini önlemeyi amaçladığı yönündeki açıklamasını aktarıyor.

Haberde, Tartus liman bölgesindeki üç çıkarma gemisinde yüzlerce asker olduğu, destek gemilerinin de olduğu belirtiliyor.

İngiltere'deki gazetelerde hafta içinde çıkan haberlerde Rusya donanmasının Akdeniz ve Karadeniz'de en büyük tatbikatlarından birini yapacağı haberleri çıkmıştı.

SundayTimes gazetesi Suriye'nin bu bölgesinde 40 yıldır bu kadar büyük bir deniz gücü bulunmadığını belirtiyor.

Rus diplomatın değerlendirmesini aktaran gazete, 300 kişilik Rus deniz komandosunun Rusya'nın çıkarlarını korumanın yanında Batı'nın askeri müdahelesine karşı caydırıcı unsur olarak da tasarlandığını belirtiyor.

Sunday Times, resmi açıklamalarında Rusya donanmasının tatbikattan söz ettiğini, bununla güçler arasındaki eşgüdüm, bakım ve etkileşim kanallarının sınanacağını belirttiğini aktarıyor.

Tartus'un Suriye'de Beşar Esad'ın geldiği Alevi kesimin güçlü olduğu yerde olduğunu aktaran gazete, üssün 1971'den beri faal olduğunu; Karadeniz filosunun kış aylarında burada toplandığını aktarıyor.

"Kimi gözlemciler" diyen Sunday Times, "Deniz komandolarının üs etrafında konumlanma ihtimali olduğunu ve olası bir durumda Suriye'deki 30 bin kadar Rus'un tahliyesine katılabileceklerini söylüyor."

Suriye için yardım ilanı

FinancialTimes'ın haftasonu sayısı FT Weekend'in bir ekinde Suriye ile ilgili bir ilan var.

Ekin arka iç kapağında bulunan ilan Suriye'ye yardım çağrısı yapıyor.

İlanı Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Örgütü UNHCR yapıyor.

"Blair'in şirketi kazandı"

Tony Blair Associates adlı firmaya idari hizmet veren Windrush Ventures adlı şirketin geçen sene kazançlarını ikiye katlayarak 16 milyon sterlin kazandığını duyuran SundayTimes, şirketteki kayıtların Tony Blair'in iş danışmanlık işlerinin geçen sene patlama yaşadığını gösterdiğini yazıyor.

Blair'in yabancı hükümetler ve iş dünyası için danışmanlık faaliyetleri olduğunu anlatan Sunday Times, eski başbakanın müşterilerinin kimliklerini açıklamadığını ama Kazakistan'la geçen sene bir danışmanlık anlaşması imzalandığını gazetenin ortaya çıkardığını yazıyor.

SundayTimes gazetesinin manşetinde ise, İngiltere'de bir şirketin Somalili korsanlara karşı bir deniz gücü oluşturmakta olduğu bildiriliyor.

Gazete, bunun İngiltere kaynaklı ilk özel donanma gücü olacağını aktarıyor.

"Büyük Internet Alışveriş Kargo Skandalı"

Independent gazetesi, "Büyük Internet Alışveriş Kargo Skandalı" manşetiyle, hergün 200 bin paketin taahhüt edildiği halde teslim edilmediğini aktarıyor.

Gazete, sipariş skandalının parçası olarak, teslimatı geç yaptığı halde şirketlerin, ilgili şikayetleri yüksek tarifeli telefon hatlarından aldıklarını yazıyor.

Su baskınlarının vahşi hayata etkisi

DailyTelegraph gazetesi, İngiltere'de vahşi hayatın daha cansız olacağını duyuruyor.

İngiltere'ye 2012'de ortalamaların çok üzerinde yağmur düştü ve geniş alanlar su altında kaldı.

Gazete, bu nedenle pek koç kuş türünün ya da kelebeleğin sayısında bu sene düşüş olacağını akatarıyor.

Observer gazetesi de şahinlerin İngiltere'deki sayısının giderek azaldığını haber veriyor.

"İstanbul, tam bana göre şehir"

SundayTelegraph gezi ekinde İstanbul ile ilgili bir röportaj var.

Tarihçi Dominic Sandbrook'a sorulan soruların yanıtlarının olduğu yazıya "Tam bana göre şehir" başlığı atılıyor.

Dominic Sandbrook "Şehrin kargaşa ve heyecanı hakkında en fikri Galata Köprüsü'nün üzerinde elde edilebilir: Ezan sesleri, gidip gelen tekneler, az sonra ekmek arası olacak ızgara balıklar..."

En iyi öğle yemeği için nereye gidilmeli sorusuna Sandbrook, yine Galata Köprüsü yakınındaki ızgara balıkçılara işaret ederek yanıt veriyor: "Ucuz ve lezzetliler."

"İçki için nerede buluşmalı?" sorusuna, "Nevizade" yanıtını veriyor; burada "dizi dizi lokanta, bar, meyhane olduğunu; gün içinde burasının turistik olduğunu ama gece saatlerinde yerellerin masaları doldurduğunu... Meze ve rakının tadını çıkardığını" söylüyor.

İstanbul acemisine tavsiye?

"İstanbul'a ilk kez gidecek olan bir tanıdığa nereye gitmesini salık verirsiniz" sorusuna Santbrook, "Aya Sofya" yanıtını veriyor, burasının bin yıl dünyanın en büyük katedrali olarak varlık gösterdiğini anlatıyor.

"Neye dikkat etmek gerek? Ne getirmek gerek?"... Sandbrook, bu soruyu birisinin bir şey satmak için yanaşacağını söyleyerek yanıtlıyor. İstanbul'dan İngiltere'ye dönüşte lokum getirilmesini tavsiye ediyor ve kendisinin ne aldığını dolaylı yoldan aktarıp, çalışma odasında Atatürk'ün büyük bir resminin olduğu bir Türk bayrağı olduğunu söylüyor.

İstanbul liste başı, Blackpool sonda

Tarihçiye nerede olmak istemezsiniz diye soran Daily Telegraph, "(İngiltere'nin) Blackpool şehri" yanıtını alıyor; ve Londralı oldukları için kendi kendilerini tebrik edenlerden ve Londra'dan da uzak durmak istediğini söylüyor.