BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  GÜNCEL

Tecavüz kurbanının isminin gizliliği tartışılıyor

Aralık ayı ortasındaki toplu tecavüz ve saldırı sonrasında ölen genç kadının babası, kızının, yasalar uyarınca gizli tutulan isminin açıklanmasını istedi.

Abone ol

23 yaşındaki genç kadının saldırıya uğraması yaygın protestolara neden oldu.

Hindistan'da bir otobüste toplu tecavüze uğradıktan sonra ölen üniversite öğrencisinin babası, kızının, yasalar uyarınca gizli tutulan isminin açıklanmasını istedi.

Sunday Times gazetesinin açıklamasını aktardığı baba, yıllarca hayalini kurduğu tıp fakültesinde okurken ölen kızının gençlere esin kaynağı olmasını istediğini söyledi.

Hindistan'daki yasalar seks suçlarına maruz kalanların kimliklerinin saklı tutulmasını öngörüyor.

Bakanlar kurulu üyelerinden Şaşi Tarur da tecavüze karşı hazırlanacak yasalarda kullanılması için kurbanın isminin açıklanması çağrısı yapmıştı.

Tecavüz ve saldırıdan suçlanan beş sanık hafta içinde mahkemeye çıkarıldı.

"Onunla gurur duyuyorum"

Sunday Times'a açıklama yapan baba "Kızım yanlış bir şey yapmadı; kendisini korurken öldü." dedi.

"Onunla gurur duyuyorum. İsmi açıklanırsa, bu tür saldırılardan kurtulan kadınlara esin kaynağı olur dedi. Kızımdan güç alırlar."

Tecavüz kurbanlarının isimlerinin yayınlamama uygulaması, tecavüze uğrayanların toplumun gözünde kötü görülmelerinin önüne geçmek için tasarlandı.

Uygulama her zaman su sızdırmaz şekilde uygulanmamakla birlikte, yetkililer, bu defa büyük yankı uyandıran bir olay olduğu için, yasağı titizlikle uygulama yolunu seçti.

Toplu tecavüz sonucu ölen 23 yaşındaki kadının bir arkadaşıyla röportaj yapan Zee News adlı kuruluş bugünlerde, kimliği ifşa yasağını ihlal edip etmediği konusundaki bir soruşturmaya hedef oluyor; Zee News, kurbanının arkadaşınının ismini vermemiş ama fotoğrafını kullanmıştı.

Babası açıklarsa...

Ancak, eğer babası kızının adını açıklamaya karar verirse bu durumda ne olacağı belirsiz.

Bakan Tarur, yetkililere çağrı yaparak, tacavüze karşı çıkarılacak yeni bir yasaya adının veribilmesi için genç kadının isminin açıklanmasını istiyor.