BIST 10.236
DOLAR 32,21
EURO 34,71
ALTIN 2.443,62
HABER /  DÜNYA

5 Ay daha kaçsalar müebbetten kurtulacaklardı

Bursa’da, 20 yıl önce bozuk para ve otomobili için bir taksiciyi öldürdükten sonra polisin çizdiği robot resimleri sayesinde yakalanan 4 kiş...

Abone ol

Bursa’da, 20 yıl önce bozuk para ve otomobili için bir taksiciyi öldürdükten sonra polisin çizdiği robot resimleri sayesinde yakalanan 4 kişinin soruşturması tamamlandı. Haklarında ‘yağma’ suçundan zaman aşımı dolduğu için dava açılmayan sanıkların, işledikleri cinayetle ilgili zaman aşımı süresinin dolmasına 4 ay kala ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.
Edinilen bilgiye göre, 20 yıl önce Heykel’de taksicilik yapan 37 yaşındaki Eyüp Şahin, gece yarısı aracına müşteri olarak binen 4 kişi tarafından Demirtaş Barajı yakınlarına götürüldü. Şüphelilerden Murat A., başına tabanca dayadığı taksicinin tüm paraları vermesini istedi. Ret cevabı üzerine öldürdükleri Şahin’in otomobilini ve araçtaki bozuk paralarını gasp eden şüpheliler, İzmir’e doğru yola çıktı. Fakat polise yakalanmaktan korktukları için de söz konusu taksiyi Çanakkale’nin Lapseki ilçesindeki bir göl kenarına gizledi. İzmir yolculuğuna otobüsle devam eden zanlıları polis, Bornova ilçesindeki bir parkta şüphe üzerine durdurdu. Üzerinden cinayette kullanılan silah çıkan Halil İbrahim T., hakkında 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet suçundan işlem yapılırken, aralarında katil ve arkadaşlarının bulunduğu 3 kişiye ise “hırsızlık yapmak için çete kurmak ve yankesicilik suretiyle hırsızlık” suçlarından işlem yapıldı.

KİMLİĞİ MEÇHUL İHBARCI POLİSİ ALARMA GEÇİRDİ
Haklarında, Bursa’da işlenen cinayet ile ilgili şüphe dahi bulunmayan zanlılar, 19 yıl boyunca kaçtı. Birçok suçtan dolayı sorguya alınan zanlılardan hiçbiri, yıllar önce işlenen cinayet ile ilgili tek kelime etmedi. Bozuk para ve aracı için öldürülen taksici cinayeti ile ilgili ise polisin soruşturmasından delil elde edilemediği için bir şey çıkmadı. Cinayet suçunun, yasa gereği 20 yıl olan zaman aşımı süresinin dolmasına bir yıldan az bir zaman kalmıştı. Bu yılın şubat ayında ankesörlü bir telefondan, 155 polis imdat telefonunu arayan bir kişi, şüphelilerden Ramazan A. ve birkaç arkadaşının 20 yıl önce işlenen taksici cinayetinin faili olduğunu söyleyerek, telefonu kapattı.

ŞÜPHELİNİN ROBOT RESMİ, 20 BİN FOTOĞRAFLA KARŞILAŞTIRILDI
Gelen şok ihbar üzerine polis alarma geçti. Ekiplerin yıllardır üzerinde dirsek çürüttüğü dosya, tozlu raflardan tekrar çıkarıldı. Zaman aşımının bitmesine 8 ay kalan taksici cinayeti ile ilgili özel bir ekip kuruldu. Dedektifler, o günün gazete kupürleri, şahitlerin çizdirdiği robot resimlerden yola çıkarak alarma geçti. Zaman giderek daralıyordu. Suç kaydı olan ve cinayeti işlediği iddia edilen zanlı Murat A.’nın arşivdeki fotoğrafı ile robot resim arasındaki benzerlik, 20 bin kişinin fotoğrafının taranmasıyla bulundu. Bunun üzerine operasyona start verildi. Olay günü 21 yaşında bugün ise 41 yaşında olan Murat A. İstanbul Tuzla’daki evinde gözaltına alındı. Daha sonra olaya karışan ve Halil İbrahim T. (45) Ramazan A. (42) ve Bilal Ü. (44) de evlerine yapılar operasyonlarla yakalandı.

“HER GÜN GELMENİZİ BEKLİYORDUM”
Polisi karşısında gören Halil İbrahim T. pişman olduğunu söylerken, "Beni nasıl buldunuz. Her gün geleceksiniz diye bekliyordum. Ben vicdanımda her gün mahkumdum" dedi. Silah sahibi Halil İbrahim T.’nin ise 20 yıl önce İzmir’de bir parkta suçta kullandığı silahla yakalandığı için "Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet" suçundan dolayı 1 yıl hapis ve 160 lira para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

ZAMAN AŞIMININ DOLMASINA 4 AY KALAN SANIKLARIN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ
Polisin tarafından gözaltına alınan 7 şüpheliden 4’ü sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Savcılığın, şüpheliler hakkındaki soruşturması ise tamamlandı. Haklarında ‘yağma’ suçundan zaman aşımı dolduğu için dava açılmayan sanıkların, işledikleri cinayetle ilgili zaman aşımı süresinin dolmasına 4 ay kala iddianamesi düzenlendi. Savcılık, tutuklu 4 kişi hakkında, “tasarlayarak ve bir başka suçu gizleyerek öldürmek” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. Ayrıca, aralarında olay günü yaşı küçük olan bir kızın da bulunduğu 4 kişi hakkında da, ek takipsizlik kararı verildi.
İddianamenin onanmasıyla sanıkların cinayet suçundan zaman aşımı süresi yasal olarak 10 yıl daha uzatılmış oldu. Sanıklar, önümüzdeki günlerde Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.
(İHA)