BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

3 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere'de bugün gazeteler, Amerika Birleşik Devletleri'nde mali uçuruma düşülmesinden uzaklaşılmış olmasını ve Suriye'deki ölü sayısının 60 binin üstüne çıktığının açıklanmasını ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de bugün gazetelerin çoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde mali uçuruma düşülmesinden kıl payı uzaklaşılmış olmasını ön sayfalarına taşıyor. Gazetelerin büyük çoğunluğu ayrıca Suriye'deki ölü sayısının 60 binin üstüne çıkmış olmasını dış haberler sayfalarında manşetten duyuruyor.

Financial Times: "Mali uçurum anlaşması piyasaları canlandırdı ama çatışmalar yaklaşıyor"

Financial Times, bugün ön sayfasında manşetten duyurduğu haberi Amerika Birleşik Devletleri'nde mali uçuruma düşülmemesi için bir anlaşmaya varılmış olmasına ayırmış. Gazete, son dakikada varılan anlaşmanın dünyanın en büyük ekonomisinin yükselen vergiler ve harcama kesintileriyle resesyona girmesini engellemiş olmasından dolayı piyasaları canlandırdığını yazıyor. Ama Financial Times, yılın ilerleyen aylarında başka çatışmalar için Cumhuriyetçiler ve Beyaz Saray'ın saflarını belirlemeye başlamasıyla piyasaların sevinçlerinin kursaklarında kalabileceğini yazıyor. Gazete, anlaşma uğrunda verilen müzakere savaşlarının Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçiler arasında zaten olumsuz olan ilişkileri daha da kötüleştirdiğini belirtiyor.

Guardian: "BM, Suriye'de 60 bin insanın öldüğünü açıkladı"

Guardian gazetesi, Şam yakınındaki bir benzin istasyonunun savaş uçakları tarafından bombalandığının duyurulduğu sırada Birlemiş Milletler insan hakları komiserinin Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana 60 bin kişinin öldüğünü açıkladığını yazıyor. İnsan hakları komiserinin yeni bir araştırmanın sonucunda ölü sayısının yeniden gözden geçirilmiş olduğunu söylediğini aktaran Guardian, geçmişte bu rakamın 45 bin olarak tahmin edildiğini hatırlatıyor. Gazete, insan hakları komiseri Navi Pillay'ın şu sözlerine yer veriyor: "Kasım ayının sonundan beri çatışmaların dinmemiş olduğunu göz önünde bulundurursak 2013'ün başı itibariyle 60 bin kişinin ölmüş olduğunu farz edebiliriz. Ölü sayısı tahminlerimizin oldukça üstünde ve gerçekten de şok edici. Uluslararası toplumun, ve özellikle de güvenlik konseyinin akan kanı durdurmak için adım atmamış olmasından utanıyoruz. Suriye yanarken hepimiz buna seyirci kaldık."

Telegraph: "Azalan destek, Netanyahu'yu paniğe sürüklüyor"

Telegraph gazetesi, dış haberler sayfalarında İsrail'de yaklaşan genel seçime yer ayırmış. Kendisine olan desteğin azaldığının ortaya çıkmasıyla Başbakan Binyamin Netanyahu'nun seçim kampanyasında değişiklikler yapılması talimatı verdiğini aktarıyor Telegraph. Gazetenin haberi şöyle: "Avigdor Liberman'ın Yisrael Beiteinu partisiyle birleştikten sonra gelen bir dizi utanç verici başarısızlık ve kamuoyu yoklamasının ardından Netanyahu, Likud Partisi içindeki çekişmelere son verilmesi ve parti tabanından gelenlere daha büyük görevlerin verilmesini istedi. Haaretz gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre Likud, 22 Ocak'taki seçimde 34 koltuk kazanabilir. Partinin şu anda 42 koltuğu bulunmakta. Bu durumda Netanyahu yeni bir koalisyon hükümeti kurmak için aşırı sağcı ufak partilerin desteğini almak zorunda kalabilir."

Gazete bu habere ek olarak yayınladığı başka bir haberde, Netanyahu'nun Likud partisinden milletvekili seçilme ihtimali yüksek olan Moshe Feiglin'in her bir Filistinli aileye başka bir ülkeye gitmesi için 500 bin dolar verilmesi fikrini ortaya attığını yazıyor. Gazetenin haberine göre Feiglin, paranın bu şekilde kullanılmasının füze savunma sistemlerine yatırılmasından daha mantıklı olduğunu iddia ediyor.

Independent: "Gaddafi, Sarkozy'nin seçim kampanyasına 50 milyon Euro yatırdı"

Independent gazetesi, Lübnan doğumlu bir işadamı olan Ziyad Takiyeddin'in dün Fransa'da bir mahkemeye verdiği ifadede eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin eski Libyalı lider Muammer Kaddafi'den 50 milyon Euro kabul ettiğini söylediğini okuyucularıyla paylaşıyor. Takiyeddin'in Fransa ve Orta Doğu arasında yasal –ve iddialara göre bazen yasal olmayan- anlaşmalar için iş bitici rolü oynadığını yazan Independent, işadamının ifadesinde Sarkozy'nin 2006-2007 yılı başkanlık seçim kampanyasının büyük ölçüde Trablus tarafından finanse edilmiş olmasına dair elinde yazılı kanıt olduğunu belirttiğini aktarıyor. İşadamının, Kaddafi tarafından Sarkozy'ye gönderilen paranın toplam 50 milyon Euro'dan fazla olduğunu söylediğini yazıyor Independent. Gazeteye göre geçmişte de benzer iddialar ortaya atılmış. Independent, Sarkozy'ye yakın çevrelerin iddiaları yalanladığını, ama bunların doğru olduğunun ortaya çıkması durumunda eski Fransız başkan için büyük utanç kaynağı olacağını söylüyor.

Times: "Arjantin uyarıyor: Falkland Adalarını geri istiyoruz"

Times gazetesinin dış haberler bölümündeki bir haber, İngiltere ve Arjantin'i sıklıkla karşı karşıya getiren Falkland Adaları üzerine. İki ülkenin uğrunda savaşa gittiği adalar hakkındaki haber şöyle: "Arjantin cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, İngiltere'nin 180 yıl önce ele geçirdiği Falkland adalarının ülkesine iade edilmesini istedi. İngiliz Başbakan David Cameron'a yazdığı açık mektupta Kirchner, Atlantik denizindeki savaşın üstünden 30 yıl geçtikten sonra İngiliz sömürgeciliğinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Arjantin cumhurbaşkanı, adaların ülkesinden zorla çalındığını iddia ederek Buenos Aires ve Londra arasında artan çekişmeye yenisini eklemiş oldu. Bazı diplomatlar, Kircher'ın aslında ülkedeki iç sorunlardan insanların dikkatini dağıtmaya çalıştığına inanıyor."