BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.435,47
HABER /  GÜNCEL

Kaçırılan Ürdünlü BM askerleri serbest

Kaçırılmalarının üstünden dört ay geçtikten sonra iki Ürdünlü BM barış gücü askeri Sudan'ın Darfur bölgesinde serbest bırakıldı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler barış gücünde görevli iki Ürdünlü asker kaçırıldıktan dört ay sonra Sudan'ın Darfur bölgesinde serbest bırakıldı.

Askerler, Ağustos ayında Karkabiya yakınlarındaki bir marketten alışveriş yaptıkları sırada kaçırılmıştı. Kaçıranların failleri bilinmiyor.

Küçük bir Birlemiş Milletler uçağıyla Sudan'ın başkenti Hartum'daki havalimanına getirilen iki asker, sivil kıyafet giymekteydi.

İki asker, Hasan el-Mazavde ve Kasım el-Sarhan'ın, kendilerini karşılamaya gelen iki Ürdünlü diplomatın ellerini sıktıklarında tedirgin oldukları dikkat çekti.

Birlemiş Milletler, Ürdün ve Sudan hükümetleriyle yerel aşiret liderlerinin "yoğun siyasi girişimleri" sayesinde iki askerin salınmasının sağlandığını açıkladı.

Darfur'da sivilleri korumak amacıyla 2007 yılından beri 16 binden fazla Unamid askeri görev yapıyor.

Serbest bırakılan rehinelerin sağlıklarının yerinde olduğu açıklandı.

Bir Unamid sözcüsü, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, bunun barış gücünün tarihinde en uzun süren kaçırılma olayı olduğunu belirtti.

Fidye amaçlı kaçırma

Ekim ayında pusuya düşürülen dört barış gücü askeri hayatını yitirmiş; sekizi de yaralanmıştı.

Barış gücünün 2007 yılında Darfur'da faaliyete geçmesinden bu yana 78 Unamid askeri öldürüldü.

2003 yılında iç savaşın başlamasından bu yana Darfur'daki şiddet seviyeleri azalma eğilimi gösterse de hükümet güçleri, isyancılar ve değişik etnik gruplar arasında çatışmalar görülebiliyor.

Sudan'ın batı bölgelerinde fidye amaçlı kaçırma olaylarında da artış söz konusu.

Birlemiş Milletler'in Gıda Programı'nda çalışan bir İngiliz, kaçırılmasının üstünden iki ay geçtikten sonra Mayıs ayında serbest bırakılmıştı.

Şubat ayında da Darfur'daki isyancılar beş Türk vatandaşını serbest bırakmıştı.