BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  DÜNYA

Filistin'de milli mutabakat çabaları

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Nebil Şaat, yarın Gazze'de yapılacak Fetih hareketinin 48'inci kuruluş yıl dönümü kutlamalarının Filistin'deki bölünmüşlüğe son verilmesi ve milli mutabakatın sağlanması çabalarının önünü açacağını s

Abone ol

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Nebil Şaat, yarın Gazze'de yapılacak Fetih hareketinin 48'inci kuruluş yıl dönümü kutlamalarının Filistin'deki bölünmüşlüğe son verilmesi ve milli mutabakatın sağlanması çabalarının önünü açacağını söyledi.

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye ile evinde bir araya gelen Şaat, görüşmeden sonra Hamas hareketi Sözcüsü Sami Ebu Zühri ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Şaat, Hamas'ın Batı Şeria'da düzenlediği 25'inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları ve Fetih hareketinin Gazze'de düzenleyeceği 48'inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları ile Filistin'de milli mutabakatın sağlanması yolunda yeni bir döneme girildiğini belirterek, ''Oluşan bu olumlu hava içinde pek yakında Filistin'deki bölünmüşlüğe son verileceğini umuyorum'' dedi.

Fetih hareketinin daima Filistin'in bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Şaat,''Son İsrail saldırılarından sonra Gazze'nin kazanmış olduğu zafer ve Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet statüsü' elde etmesi sağlanacak birlik ile taçlandırılmalı'' diye konuştu.

Görüşme sırasında Heniye'nin kendisine Gazze'deki kutlamalara katılıp katılmayacağı hakkında bir açıklama yapmadığını kaydeden Şaat, kutlamalara bütün Filistinli grupların yanı sıra Mısır, Cezayir ve diğer Arap ülkelerinden de heyetlerin katılacağını ifade etti.

Gazze'deki Filistin Hükümeti'nin, Fetih hareketinin 48'inci kuruluş yıl dönümü kutlamalarının Gazze'de yapılabilmesi için büyük çaba harcadığına işaret eden Şaat, Hamas ve Fetih hareketlerinin herhangi bir güvenlik zafiyetine karşı birlikte çalıştığına işaret etti.

Öte yandan, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri de Hamas'ın Fetih hareketi kuruluş yıl dönümü kutlamalarına katılacağını belirterek, ''Filistin'de tam anlamıyla bir uzlaşı sağlanana kadar herkesi oluşan bu olumlu havayı devam ettirecek adımlar atmaya davet ediyoruz'' dedi.