BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.412,29
HABER /  GÜNCEL

27 Şubat 2011 Basın Özeti

Blair, Kaddafi'yi çekilmeye ikna etmek için devrede. İngiliz hükümeti, Arap dünyasında kargaşaya özel kuvvetleri güçlendiyor

Abone ol

Observer, İngiliz ordusunun Libya'da gerçekleştirdiği kurtarma operasyonunu manşetine taşımış.

Askeri nakliye uçağı Herkül'lerle gerçekleştirilen operasyonu İngiliz ordusunun özel kuvvetleri düzenlemiş.

Operasyonla, petrol tesislerinde çalışan 150'den fazla kişi kurtarılarak Malta'ya götürüldü diyor Observer.

Gazete, operasyonun hassas doğası nedeniyle İngiltere Başbakanı Cameron'un kurtarma çalışmalarını eşgüdüm içinde yürütebilmek amacıyla Almanya, İtalya ve Türkiye başbakanlarıyla sürekli temas halinde olduğunu da yazıyor.

Independent on Sunday'in manşetindeyse, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Kaddafi'yle iki kez telefon görüşmesi yaptığına ve kendisinden sivillere yönelik saldırılara son vermesini istediğine ilişkin ayrıntılar var.

Blair'in Dışişleri Bakanlığı'nın talebiyle gerçekleştirdiği görüşmelerden birinde de Kaddafi'ye istifa çağrısında bulunduğu da belirtiliyor.

Gazete, Blair'in yedi yıl önce Kaddafi'ye uzattığı dostluk eli nedeniyle son dönemde sıkça eleştiri altında olduğuna da dikkat çekiyor.

Lockerbie saldırısı tehdit aracı mı?

Sunday Times gazetesi de, havada infilak ederek düşen Pan Am uçağına yönelik saldırının faili olarak mahkum olan Abdülbasit El Megrahi'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye "serbest bırakılmasında yardım etmesi, aksi halde saldırıdaki rolünü açıklayacağı" tehdidinde bulunduğunu yazdı.

İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak eden uçakta ve yerde bulunan 270 kişi hayatını kaybetmişti.

Megrahi yargılanıp ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezasını çekmekte olduğu İskoçya'dan da hasta olduğu gerekçesiyle geçen yıl Libya'ya iade edilmişti.

Kaddafi kabinesinden geçen hafta istifa eden Adalet Bakanı Mustafa Abdülcelil, Sunday Times'a yaptığı açıklamada, Megrahi'nin, İskoçya'da serbest bırakılmasına yardım edilmezse tüm bildiklerini anlatacağı konusunda Kaddafi'yi birkaç kez tehdit ettiğini anlattı.

Gordon Brown başbakanlığındaki İngiliz hükümeti iade kararında herhangi bir rolünün olmadığını savunuyor. Ancak Wikileaks belgelerinde, hükümetin İskoç hükümetine Megrahi'nin iadesi yönünde tavsiyede bulunduğu ortaya çıktı. Ayrıca belgeler Libya'nın İngiltere'yi ticaret ambargosuyla da tehdit ettiğini ortaya koyuyor.

Gazete iç sayfalarındaki haberinde ise, isyan hareketinin giderek yayıldığı Libya'da Kaddafi'nin ''kanlı bir sona'' hazırlandığı öne sürülüyor.

Sunday Times, Libya liderinin yandaşlarına silah depolarının kapılarını açarak aşiretleri silahlandıracakları sözlerini aktarıyor.

Aynı haberde ise, Tobruk ve Bingazi kentlerinde kontrolü ele geçiren muhaliflerin şimdi de Kaddafi ve yandaşlarının sıkıştıkları Trablus kentine doğru ilerlemeye hazırlandıkları da kaydediliyor.

Kargaşaya karşı özel kuvvetler

Sunday Telegraph için bir makale kaleme alan İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Arap dünyasındaki kargaşaya hazırlıklı olmak amacıyla özel kuvvetleri güçlendireceklerini açıklıyor.

Libya'daki gelişmelerin hükümetin yeni güvenlik tehditlerine karşı orduyu hazırlama planlarının haklılığını ortaya koyduğunu savunurken, bu ülkede ve Afrika kıtasının kuzeyinde ve Orta Doğu'da yaşananların çok geniş etkilerinin olacağını ve bu etkilerin yıllarca sürebileceğini söylüyor.

Fox, yazısında şu noktaların altını çiziyor:

''Son günlerde yaşananlar bizlerin dünyayı algılama biçimimizi derinden değiştirip, stratejik bir şok yaratabilir. Kuzey Afrika'da yaşananların hızı, koşulların nasıl değişebileceğini ve olayların İngiltere'yi çabucak içine çekebileceğini gösterdi. Dünyanın çeşitli bölgelerinde çıkarları olan ve vatandaşlarının yüzde 10'u ülke dışında İngiltere gibi bir ada ülkesi küresel istikrarsızlıklardan kaçınılmaz olarak etkilenecektir.''

Fox ayrıntı vermiyor, ancak bu kapsamda savunma yapısının özel kuvvetlerin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere yeniden şekillendirilmesi için ek kaynaklar aktaracaklarını kaydediyor.

BBC Türkçe'nin İngiltere gazetelerinden derlediği basın özetini, hafta içi her sabah Türkiye saatiyle 08.40'ta NTV ekranından izleyebilir, ayrıca internet sayfamızda bulabilirsiniz. Adresimiz: bbctürkçe.com