BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.247,37
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

2019 yılında hacca gidişler ne zaman başlıyor Diyanet hac takvimi

2019 hac kayıtlarının tamamlanmasının ardından binlerce hacı adayı için heyecanlı bekleyiş başladı. Peki 2019 yılında ilk hacı kafilesi ne ne zaman gidecek? 2019 diyanet hac takvimine göre hacca ilk gidişler 4 Temmuz'da başlayacak, son hacı kafilesi ise kutsal topraklara 5 Ağustos'ta gidecek. Hac dönüşleri ise 17 Ağustos'ta başlayacak.

Abone ol

İslamın beş şartından birisi olan hac farizasını yerine getirmek için ismi hac kurasında çıkan hacı adaylarının çıkış ve dönüş tarihleri merak ediliyordu. Milyonlarca hacı adayının sabırsızlıkla beklediği 2019 yılı hac takvimine göre 2019 hac çıkış ve dönüş tarihleri belli oldu.  Hacı adayları 4 Temmuz - 5 Ağustos 2019 tarihleri arasında çıkış yapacak, 17 Ağustos - 13 Eylül 2019 tarihleri arasında dönüş yapacak. 

Hac fiyatları 2019'da ne kadar olacak sorusu hacı adaylarının gündeminde. 2019 yılında ilk kez hacca gidecek adaylar otel türü konaklama ve oda türü konaklama seçeneklerinden birini tercih edecek. Hacca yakını, eşi ya da ailesi ile gidecekler için ise 2 kişilik, 3kişilik oda konaklama hizmeti de sunulacak. 2019 hac otel/oda fiyatları  15.000-21.000 SAR arasında değişecek. 

Hacı adayları 4 Temmuz - 5 Ağustos 2019 tarihleri arasında çıkış yapacak, 17 Ağustos - 13 Eylül 2019 tarihleri arasında dönüş yapacak. 

HAC KONAKLAMA TÜRLERİ NELER: Hac yolcularına farklı hizmet seçenekleri sunabilmek maksadıyla Mekke ve Medine’deki bina ve otellerin fiziki yapıları ile Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’ye olan mesafeleri dikkate alınarak ve verilen hizmetler açısından hac konaklama türlerinin aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

1- Oda Tercihli Konaklama Türü

a. Mekke-Medine’de oda içinde banyo-tuvalet, buzdolabı, yatağı bulunan, asansör sayısı yeterli, lobisi, müstakil yemekhane salonu bulunan, ortak kullanım mekânları hacı sayısına göre yeterli oda kapasitelerine ve belirli oranlarda 2, 3 ve 4 kişilik odalarda,

b. Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 7 km. Medine’de ise Merkeziye’de veya Mescid-i Nebevi’ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda,

c. Mekke ve Medine’de binalarda her bir odada asgari 4 m² ’ye 1 kişi düşecek şekilde konaklama yaptırılacaktır.

d. Mekke’de hacıların otellerden Kabe’ye ulaşımları ücretsiz olarak otobüslerle ring usulü yapılacaktır. (Bu hizmet Suudi Arabistan Mekke trafik komisyonu tarafından 4-15 zilhicce tarihleri arasında verilememektedir.)

e. Yemekler; sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya paketi ve akşam yemeğinin tabildot şeklinde verilecektir.

f. Hac Süresi uçak programına göre ortalama 35-45 gün arası planlanmaktadır.

g. Medine’de konaklama süresi 4-6 gün arasında planlanmaktadır.

h. Hac kesin kayıt ücretleri Suudi Arabistan Krallığı Hac ve Umre Bakanlığı ile yapılacak olan protokol toplantısı sonrasında belirlenecektir.

i. Ancak vatandaşlarımızın hac konaklama tür tercihlerini kendilerine uygun kategoride yapabilmeleri için Oda Tercihli Konaklama Türünün fiyatı (odada kalınan kişi sayısına göre) takribi: 15.000-21.000 SAR olarak belirlenmiştir.

2- Otel Konaklama Türü

Mekke ve Medine standartlarına göre günlük oda temizliği, çarşaf ve havluların değişimi vb. hizmetleri veren 4 ve 5 yıldızlı otellerde, 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Organizasyonun; otellerin Mescid-i Haram’a ve Mescid-i Nebevi’ye olan takribi uzaklıklarına ve verilen hizmetlere göre aşağıda belirtildiği şekilde 2 ayrı kategoride düzenlenmektedir.

1. Otel-1 konaklama türünde; Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 500 metre mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de bulunan yıldızlı ve 3 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde ve sürenin uçak programına uygun olarak 13 - 18 gün aralığında konaklama yaptırılacaktır.

2. Otel-2 konaklama türünde; Mekke’de Mescid-i Haram’a en fazla 1000 metre mesafede, Medine’de ise Merkeziye’de yer alan yıldızlı ve 2 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde ve sürenin uçak programına uygun olarak 14 - 25 gün aralığında konaklama yaptırılacaktır. Otel konaklama türlerinde (Otel 1 / Otel 2) otel ve oda kapasite sayıları sınırlı olup, kesin kayıt hakkı kazananların kayıtları otel ve oda boşluklarına göre yapılacaktır. “Otel Konaklama Türü” otellerin Kabe’ye yakınlığı ve verilen hizmetler sebebiyle “Oda Tercihli Konaklama Türü’”nden daha pahalıdır ve fiyat aralığı serbest bırakılmıştır.