BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  DÜNYA

2016 yılında 7 milyon insan metroyu kullanacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2016 yılında günde 7 milyon kişinin metroyu kullanmasını hedeflediklerini belirterek, “20...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2016 yılında günde 7 milyon kişinin metroyu kullanmasını hedeflediklerini belirterek, “2015’in sonuna doğru bu tamamlanacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anadolu Yakası’nın ikinci metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy metro inşaatında tünel birleştirme törenine katıldı. Ümraniye Çarşı durağında düzenlenen törene Kadir Topbaş’ın yanı sıra Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, yüklenici firma yetkilileri ve metro inşaatında çalışan personel katıldı.
Tünellerin birleştirilmesi öncesinde bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1873 yılında İstanbul’da yapılan Türkiye’nin ilk, dünyanın ikinci metrosu olan Karaköy Tüneli’nden sonra ihmal edilen ulaşım aksını devreye sokmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Göreve geldiğimiz sırada takriben 45 kilometrelik raylı sistem toplamını şuan da 125 kilometrelere kadar çıkarmış durumdayız ve giderek adeta demir ağlarla şehrin altını örmekteyiz. Kent hareketliliğinin en doğru çözümünün metro olduğunu biliyoruz. Yatırımlarımızın yüzde 55’ini ulaşıma ki bu aşağı yukarı 26 milyar lira civarında ve ağırlıklı olarak metro yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Şuan da ki aks 24,5 kilometrelik önemli bir aks. Şile’den gelen insanlarımız şehre arabalarıyla girme ihtiyacını ortadan kaldıracak ve diğer çalışmalarla entegre olacak” şeklinde konuştu.
Dünyanın hiçbir ülkesinde metroları belediyelerin yapmadığını vurgulayan Topbaş, "Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük hattını bitirdik. Bunlar mega projeler. Türkiye’nin en büyük metro hatları. Hedefimiz 2016 yılına vardığımızda günde 7 milyon insana metroyu kullanır hale getirmek. 2015’in sonuna doğru yani 38 aylık süreç içerisinde bu tamamlanacak. Bu sistem devreye girince Çekmeköy’den, Üsküdar’a 24 dakikada, Ümraniye’ye 12,5 dakikada gelebilecekler. Medeniyet ve kalite bu" şeklinde konuştu.
Daha sonra operatöre telsizle komut veren Topbaş, tüneli açma çağrısında bulundu. Büyük bir alanı yıkarak tüneli açan operatörler, tünel girişine Türk bayrağı astı. Tünellerin birleşmesinin ardından Topbaş ve beraberindekiler tünel önünde fotoğraf çektirdi.
(İHA)