BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  DÜNYA

Bu cezaevi yılda 3 milyon kâr sağlıyor

Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu, bünyesinde faaliyet gösteren ve hükümlülerin çalıştığı atölyelerle devlete yıllık 3 milyon lira kâr sağlıy...

Abone ol

Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu, bünyesinde faaliyet gösteren ve hükümlülerin çalıştığı atölyelerle devlete yıllık 3 milyon lira kâr sağlıyor.
Çalışanlarının tamamen hükümlülerden oluştuğu koltuk ve sandalye döşeme, mobilya, demir doğrama, tabela ve montaj atölyeleri ile Türkiye geneline hizmet sağlayan Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu, örnek bir kurum olarak çalışmalarını her geçen gün artırıyor. Çalışanlar, aylık 120 ile 150 lira arasında kazanç sağlayarak ihtiyaçlarını da karşılama imkanı buluyorlar. Hükümlüler, cezalarını infaz edip tahliye olduktan sonra dışarıda da iş kurarak meslek sahibi olabiliyor.

“DÜN İÇİMİZDE OLAN İNSANLAR YARIN DA İÇİMİZDE OLACAKLAR”
Meslek kollarıyla katkı sağladıklarını ifade eden Kurum Müdürü Bekir Alanoğlu, ‘‘Bu hükümlüler dün içimizde olan insanlardı. Yarın yine içimizde olacaklar. Bunlar kimimizin dayısı kimimizin kardeşi, kimimizin amcası, kimimizin çocuğu, kimimizin eşi. Önemli olan işledikleri suçun kesinleştikten sonra burada infazlarını gerçekleştirirken yarın tekrar içimize döneceklerini unutmadan, onları yeniden içimize almak için sosyalleştirmek. Açık ceza infaz kurumları da bunlar için en önemli kurumlarımızdan biridir. Buradan çıktıktan sonra da bir sene de denetimli serbestlik çerçevesinde cezalarını infaz etmektedirler. Çalışılan iş yerlerinde muhakkak kar etmek esastır. Burada temel amaç para kazanmaktan çok, devlete maliyeti olan bu insanlarımızın maliyetini minimize etmektir. Birinci önceliğimiz de nasıl meslek öğreterek kendi hayatlarını idame ettirebilmek için nasıl katkı sağlayabileceğimiz’’ dedi.
Kamu yararına sosyal görev yürüttüklerini belirten Alanoğlu, ‘‘Biz daha çok kamu kurumlarına, adliye saraylarına, cezaevlerine, bu sene için tapu kadastro bölge müdürlüklerine çalışıyoruz. İhale kapsamı dışında bir kurumuz. Özel sektörden de çok talep var. Bizler burada kamu yararına bir sosyal görev yürütmekteyiz ve görevimizi devam ettirmeye çalışacağız’’ diye konuştu.
Eskişehir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun halen 412 hükümlüyü bünyesinde barındırdığını, bu hükümlülerin bir kısmının kapalı ceza infaz kurumlarında cezaların bir bölümünü yattıktan sonra iyi hal kararı alınarak gönderilenler olduğunu söyleyen Alanoğlu, şunları söyledi:
“Bu hükümlülerin bir kısmı da taksirli suçlarda 3-6 yıl ceza alarak direkt buraya gönderilenlerden oluşmaktadır. Açık ceza infaz kurumlarında iş yurtları yasasına dayalı kurumlardır. Bunlar hükümlülerin topluma yeniden kazandırma faaliyetleri çerçevesinde çağdaş infaz gereğince de bunları yeniden topluma kazandırmak amaçlı çalışmalar çerçevesinde barındırılmaktadır. Kurumumuzda 8 tane iş kolumuz vardır. Bunlardan 5’inin faaliyetleri özel sektör ve kamu kurumlarındaki tefrişatlar yapılması konusunda koltuk atölyemiz, mobilya atölyemiz, demir doğrama ve çelik eşya atölyemiz, reklamcılık ve tabela atölyemiz ve toner dolumu bölümüdür. Bunun yanı sıra tabldot ve hizmet iş atölyelerimiz de vardır.”

“TAHLİYE OLANLARLA GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Alanoğlu, hiç mesleği olmayan, dışarıda hiç bu işi yapmayan hükümlülerin 6 ay meslek öğrenme kurslarına tabi tutulduğunu, ardından kalfalık ve ustalık olarak bu insanları tahliye ettiklerini anlatarak “Atölyelerimizden tahliye olarak dışarıda iş kuran hükümlülerimiz bulunmaktadır. Dışarıda da bu insanlarla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
(İHA)