BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

2 milyon emeklinin beklediği haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilerin beklediği kararın açıkladı.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milyonlarca kişiyi ilgilendiren intibak ödemesi için 2012 sonunda hazır hale gelebileceklerini açıkladı.  

Çelik, ödemelerin 2012 sonunda olmasını şöyle değerlendirdi: "Çünkü bu dosya bazlı bir sistem. Tek tek dosya bazında çalışma yapmamız gerekiyor. Bunu da ancak 2012 sonuna bitirebiliriz." 

"İNTİBAK YANLIŞ ANLAŞILIYOR"

İintibakın kamuoyunda emeklilerin tümü için zam olarak algılandığı yanlışında dikkat çeken Çelik, "Oysa intibak, bu değil. Eşit şart ve sürelerde çalışıp, farklı emekli maaşı alanların bu farkını gidermektir." açıklamasında bulundu.

Çelik, "3 bin 600 gün çalışan bir adam 1980’de emeklilikte ne alıyorsa 2000’de emekli olan da onu almalı. Zamlarla taban aylığı yükseltmişiz. Dolayısıyla 5 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyen arasındaki fark 30 liraya inmiş. İşte intibak, buradaki dengesizlikleri gidermektir" diye konuştu.

ASIL PROBLEM

Milliyet'in haberine göre, düşük sürede çalışıp emekli olanlar ile uzun süre çalışanları karşılaştıran Çelik, "Adam 9 bin gün çalışmış ama 5 bin gün çalışanla aynı maaşı alıyor. Bu eksiklikleri gidermeye yönelik çok teknik bir çalışma yapıyoruz." dedi.