BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.436,84
HABER /  GÜNCEL

Terör yüzünden servet çıkmıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan nükleer santral, terör ve zam açıklaması...

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) tahsis ettiği petrol ve doğalgaz arama ruhsatları ile ilgili anlaşmanın imzalanması için Lefkoşa’ya giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ilginç açıklamalarda bulundu.

Taner Yıldız, Türkiye’de yapılacak nükleer santrallerden, terörle mücadeleye ve doğalgaz zamlarına kadar birçok konuda açıklamada bulundu.

"AKDENİZ'İN EN BÜYÜĞÜ OLDU"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) tahsis ettiği petrol ve doğalgaz arama ruhsatları ile ilgili anlaşma için şöyle konuştu: "Anlaşma ile fiili durum başladı. TPAO sismik arama gemileriyle birlikte Kıbrıs’ın etrafında belirlenen 8 tane ruhsat alanında bu faaliyetlerini sürdürecek. TPAO bu anlaşma ile birlikte Akdeniz’in en büyük operatörü haline geldi." dedi.

BAKANLIK GÖZ YUMMAZ

Bugün'ün haberine göre, Türkiye’nin en dayanıklı yapısının nükleer santralin olmak zorunda olduğunu belirten Yıldız, "Tek noktaya yapılan Türkiye’nin en büyük yatırım olacak. 21 milyar dolarlık yatırım. 3-5 km’lik alana yapılacak. Bunu ne yatırımcı, ne bunun siyasi risklerini üstüne almış hükümet ne de biz, bakanlık farklı bir şeye göz yummaz. Fay hattının üzerinde değildir. Faya 120 km mesafededir. Nasıl olurda buraya 20 milyar dolar yatıracak olan yatırımcı düşünmez? Bu olabilir mi? ifadelerini kullandı.

TERÖR, YATIRIMLARI ENGELLİYOR

Terörden de dert yanan Taner Yıldız, "Enerji sektörü açısından, terörün bitmesi ile en çok madencilik sektörü gelişecek. Bölgede değerlimetalik madenler var. Şırnak ve Hakkâri mesela. Çok ciddi rakamlar var. Ama terör yüzünden çıkartılamıyor." şeklinde konuştu.

AVRUPA'DA DÖRDÜNCÜYÜZ

Elektrik ve doğalgaz zamları ile ilgili de konuşan Yıldız, "Gaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamlar enflasyon değerleri içinde yarım puanın altında etki yapacak. Elektrikte 2009’un Mayısı’nda yüzde 37’lik indirim gelmişti. 2002’de Avrupa çapında elektriği en pahalı kullanan 4 ülkeden biriydik, şu an en ucuz kullanan 4 ülkeden biriyiz. Enerji kalemlerinin yüzde 71’ini ithal eden bir ülkeden bahsediyoruz." dedi.