BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

16 yaşındaki Greta Thunberg iklim ve dünya için BM'de liderlere ayar verdi

BM İklim Eylemi Zirvesi’nde konuşan16 yaşındaki Greta Thunberg, liderlere zehir zemberek sözler söyledi. Donald Trump ise bu ağır eleştirilerle kafa bulmaya kalktı.

Abone ol

77 ülkenin 2050 yılına kadar sera gazı emisyonunu sıfırlamayı taahhüt ettiği Birleşmiş Milletler (BM) İklim Eylemi Zirvesi’ne 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisiti Greta Thunberg’in konuşması damgasını vurdu. Zirveye katılan 60 ülkenin liderlerine seslenen Thunberg, “Boş sözlerinizle benim hayallerimi, çocukluğumu çaldınız” dedi. 

Buna nasıl cüret edersiniz

Dünya liderlerine zehir zemberek sözler söyleyen Thunberg, “Bu olanların hepsi yanlış. Şu anda burada olmamalıydım. Okyanusunda diğer tarafında okulda olmalıydım. Şimdi hepiniz ümitle gençlere geliyorsunuz. Buna nasıl cüret edersiniz?” ifadelerini kullandı.

Siz isteseniz de istemeseniz de...

İklim değişikliği konusunda liderleri yeterince çaba göstermemekle suçlayan Thunberg, bunun böyle devam etmeyeceği mesajını verdi ve "Dünya uyanıyor ve değişim olacak, siz isteseniz de istemeseniz de" dedi. Thunberg, liderlere derhal harekete geçme çağrısında bulundu.

ABD başkanı Donald Trump'ın alaycı sözleri

ABD Başkanı Donald Trump, İklim Zirvesi'nde öfkeli ve duygusal bir konuşma yapan 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg için 'çok neşeli genç bir kıza benziyor' diye twit attı. Sosyal medyada ABD Başkanı'nın bu sözlerinin alaycı ifadeler olduğu yorumları yapıldı ve "ABD Başkanı 16 yaşındaki asperger sendromu olan bir kızla dalga geçiyor" dendi.

Sera gazı emisyonu sıfırlanacak

İklim değişikliğine karşı mücadelenin aciliyeti nedeniyle BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in girişimi ile gerçekleşen zirveye katılan 60 ülkenin liderleri, küresel ısınma ile mücadele için daha fazla çabayı göstermeyi taahhüt etti. Zirvede, Almanya’nın yanı sıra, Fransa ve Çin gibi sanayileşmiş ülkeler ile Tonga, Şeyseller ve bazı küçük ada devletleri iklim değişikliğine karşı mücadele için planlarını sundu.

Zirvede, BM’ye üye olan 193 ülkenin 77’si, 2050 yılına sera gazı emisyonunu sıfıra indirme taahüdünde bulundu. Bunun yanı sıra 70 ülke de, iklim krizi ile mücadele için ulusal düzeydeki katkıyı 2020’den itibaren artırma sözü verdi.