BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.447,47
HABER /  SEÇİM

1 Kasım'a doğru yurtdışı oylarda son durum ne?

2 milyonu aşkın kayıtlı seçmenin bulunduğu yurt dışında seçimlere katılım oranı ne seviyede? Uzmanlar yurtdışı oyların 1 Kasım seçimlerine etkileri için ne diyor?

Abone ol

7 Haziran seçimlerinde bazı illerde partilerin milletvekili sayısını değiştiren yurtdışı oyları için açılan sandıklar hafta sonu kapanıyor. Gümrüklerde oy verme işlemi ise 1 Kasım'a kadar devam edecek.

Yurtdışında 2 milyonu aşkın kayıtlı seçmen var. Andy-Ar Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar, 1 Kasım seçimlerinde her partinin gelecek bir oya bile ihtiyacı olduğunu belirti ve ekledi: "Partilerin ihtiyaç duyduğu oyların bir kısmı yurtdışından gelecek."

2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında seçimlere katılım yüzde 8,3 gibi düşük bir seviyede kalmış, 7 Haziran'da ise rekor olarak kabul edilen yüzde 36'yla çıkmıştı.

Acaba oy kullanma işlemleri devam ederken, katılım konusundaki beklentiler neler?

KATILIM İLK HAFTALARDA DÜŞÜK

Yurtdışındaki seçmenlerin oy vermeye teşvik edilmesi ve sandık denetimi için faaliyet gösteren sivil oluşum Gurbetin Oyları, yurtdışı oylarının verildiği ülkeler yerine sayım için Ankara'ya gönderilmesinin, seçmende hâlâ kaygı uyandırdığı kanısında.

Gurbetin Oyları genel koordinatörleri Arzu Arda Koşar, Aslı Köksal ve Burcu Dartan Karagözler, bu kaygının, ABD başta olmak üzere birçok ülkede seçime katılım üzerinde negatif etki yaptığını düşünüyorlar.

17 Ekim itibarıyla yurtdışı seçmenlerin sadece yüzde 12'si oy verdi.

7 Haziran'daki yüzde 36'lık katılım oranı düşünüldüğünde bu rakam şu an için oldukça düşük görünüyor.

7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE LONDRA'DA UZUN KUYRUKLAR VARDI

Gurbetin Oyları ekibinden Arzu Arda Koşar'a göre, ilk günler katılımın düşük olmasının nedeni, seçimin çok kısa sürede tekrarlanması ve gündeme seçim harici konuların hakim olması.

Andy-Ar araştırma şirketinin başkanı Faruk Acar da bu fikirde.

Türkiye genelinde seçimlere yüzde 85 oranında katılım beklediklerini belirten Acar, "Ama Türkiye açısından bile, seçmenin önüne iki yıldır dördüncü sandık konuyor. Halkta sandık yorgunluğu var" dedi.

HAFTA SONU ARTAR MI?

Gurbetin Oyları Koordinatörleri, geçen hafta sonu yaşanan oy verme eğilimi devam ederse, katılım oranının yükseleceği görüşünde.

Geçtiğimiz hafta sonu oy verme işlemi yapılan ülkelerin neredeyse tamamında yoğun katılım gözlendi.

Avrupa'da birçok seçim merkezinde seçmenler oy vermek için 4 saati aşkın süre kuyrukta bekledi.

Oy verenlerin sayısının artmasında partilerin seçim merkezlerine yönlendirdiği ulaşım hizmetlerinin de etkisi oldu.

Sadece Viyana'da 18 Ekim Pazar günü partiler sandıklara, 20 otobüse yakın seçmen taşıdı.

PARTİLER NE BEKLİYOR?

Siyasi parti temsilcilerinden bir kısmı da katılımın hafta sonu artacağını beklerken, kimisi de çok umutlu konuşmadı.

AKP Yurtdışı Seçim Koordinasyon Başkanı Mustafa Yeneroğlu, katılımı çok düşük olarak görmediğini hafta sonu itibariyle 1 milyon 200 bine çıkacağını tahmin ettiğini aktardı.

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, katılım oranlarının 7 Haziran'a göre düşük seyrettiğini belirtti ama halka çağrı yaptıklarını, hafta sonu oranların artmasını beklediklerini söyledi.

CHP Parti Örgütü, Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise umutsuzlardan.

Bingöl, "Son haftada yoğun katılım olsa dahi 7 Haziran seçimlerindeki oy verme oranına ulaşamayacak gibi gözüküyor" dedi.

CHP'DEN AK PARTİ BAŞVURUSUNA İTİRAZ!

Öte yandan hafta sonu sandıklarda yaşanan yoğunluk ve buna bağlı olarak uzun kuyruklar oluşması nedeniyle AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu.

AK Parti'nin oy verme sürenin uzatılması ve ek sandık konulmasını taleplerine CHP itiraz ediyor.

CHP'yi "peşin hükümlülük" ile suçlayan AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Yıldız Seferinoğlu, BBC Türkçe'ye, "Bu talep, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için bir hizmetti. Ama adı Cumhuriyet Halk Partisi olan bir parti, buna karşı çıktı. Peşin hükümlülük. 'AKP istiyorsa aleyhimizedir' diye düşünüyorlar" dedi.

AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Başkanı Yeneroğlu da CHP'nin yurtdışında, partilerinin vatandaşlara yönelik her türlü çalışmasına engel olduğunu iddia ediyor.

CHP'li Tekin Bingöl ise seçimlere yönelik bir karar alındığını, YSK'nın da bunu açıkladığını söyledi.

Bingöl, AK Parti yetkililerinin suçlamalarına, "Diyelim ki 1 Kasım'da Türkiye'de oy verme oranı düşük kaldı, iki gün daha uzatalım mı diyeceğiz? AKP yurtdışında yoğun seçim çalışması yaptı. Demek ki seçmeni etkileyememiş ve seçmenini sandık başına götüremiyor. Kaybetme psikozuna girdi, böyle arayışlar içindeler" diye karşılık verdi.