BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Beyaz Toros polemiği 4 partinin de gündeminde

Kılıçdaroğlu ve Demirtaş'tan sonra, CHP'li Haluk Koç ve Muarrem İnce, MHP'li Oktay Vural ve HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ da 'Beyaz toros' tartışmasına dahil oldular.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van mitinginde, "AK Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi Beyaz Toroslar dolaşacak" sözleri ile başlayan tartışma sürüyor. 
 
'Beyaz toros' tartışmasına meclisteki dört partinin önemli isimleri de katıldı. Kılıçdaroğlu ve Demirtaş'tan sonra, CHP'li Haluk Koç ve Muarrem İnce, MHP'li Oktay Vural ve HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Davutoğlu'nun 'beyaz Toros' mesajına sert eleştirilerde bulundu.

KEMAL KILIÇDAROĞLU

Aydın’da konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Çok sayıda faili meçhullerin aydınlanması için çok sayıda, Meclis’earaştırma önergesi verdik. Gönül isterdi ki o araştırma önergeleri AKP’nin milletvekilleri tarafından kabul edisin. Hükümet tarafından kabul edilsin, faili meçhulleri hep beraber araştıralım, Türkiye’yi bir demokrasi ayıbından kurtarmış olalım. Ama malesef verdiğimiz bütün araştırma önergeleri AKP milletvekilleri tarafından reddedildi. Faili meçhullerin araştırılmasını reddeden bir anlayış failli meçhulleri önlemez. İşin özü budur."

HALUK KOÇ

CNN Türk’te canlı yayına katılarak soruları cevaplayan CHP Sözcüsü Haluk Koç da, ‘Beyaz Toros’ tartışmalarına katıldı. Koç, 102 vatandaşın hayatını kaybettiği Ankara Garı canlı bomba saldırısına işaret ederek, “Faili meçhul cinayetlerin sembolü anlamında kullanıyor. Biz o olayların aydınlatılması için defalarca önerge verdik. Bunların gereği olarak bir tanesini aydınlatabildiler mi? Bunu sormak lazım. Ve beyaz Toros’tan geçelim ticari taksilere gelelim isterseniz. Bugün elini kolunu sallayarak güya takipte olması gereken teröristler Suriye sınırından Kilis’e, oradan Gaziantep’e, oradan Ankara’ya Balgat’ta güzel mükellef bir kahvaltı, ondan sonra Ankara Garının önüne kadar geliyorlar. Bence beyaz Toros’u bıraksın şu ticari taksilerin hesabını versin Sayın Başbakan. Korkutarak bir yere varamaz.” dedi.

OKTAY VURAL

MHP Grup Başkanvekili, İzmir Milletvekili Oktay Vural ise, aynı konu hakkında bugün şunları söyledi:
"Bu halkı tehdit demektir. Yani gerçekten bir Başbakan’ın AKP’nin iktidar olmaması halinde Beyaz Toroslar’la vatandaşı tehdit etmesi, bundan önce ’400 vekil verin bu iş huzur içinde çözülsün’ diyen zihniyetin bir yansımasıdır. Şimdi ben soruyorum. Beyaz Toroslar’ı nerede hazırladınız? Ekipleri kimlerdir? Kime yönelik kaos oluşturacaksınız? Kime yönelik baskı şiddet oluşturacaksınız? Siz giderseniz dinleme, izleme, fişleme ekipleriniz gider. Siz giderseniz haram paracılar gider. Siz giderseniz PKK gider, İŞID gider. Siz giderseniz canlı bombalar gider. Medya baskısı biter, vatandaş gerçekleri öğrenir. AKP’nin bir hukuk devletinde Başbakan aracılığıyla adeta vatandaşı tehdit edecek çeteler oluşturulduğunun itirafıdır. Vatandaşı tehdit ederek, korkutarak, sindirerek tek başına iktidar peşindeler. ’400 vekil verin anayasayı değiştireceğim’ diyenler şimdi Toroslor’la tehdit etmek suretiyle tek başına iktidar tehdidi savuruyor. Bu vahimdir. Beyaz Toroslar’ı nerelerde kullandınız? PKK ile görüşürken Kandil’e kriptolu telefonlar gönderirken, KCK ile görüşürken bu Toroslor’ı kullandınız mı? Başbakan bir mafya reisi gibi, çete reisi gibi bu sözleri kullanması anlaşılıyor ki AKP’nin tek korkusu 7 Haziran’da kendisine kesilen cezanın daha büyüğünün kesilmesidir. Bu kesilirse Türkiye’de toplumsal siyasi istikrar da yapısallaşır."

FİGEN YÜKSEKDAĞ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Şırnak'ta yaptığı konuşmada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirerek; "Bakın tehditle oy toplayanın kim olduğu görmek ve kayıtlara geçmek istiyorsanız Başbakan Davutoğlu'nun dünkü konuşmasını dinleyin ve kayıtlara geçsin. Bu memleketin koskoca Başbakanı, gözümüzün içine baka baka Van'da tehditle oy topluyor. İhbar ediyorum. Var mı şerefli namuslu bir savcı, hakim, yargıç. Gitti Başbakan, Van'ın göbeğinde halkı beyaz Toros'larla, JİTEM'le tehdit ederek eğer AKP'yi iktidardan indirirseniz. Burada JİTEM saldırır, JİTEM çalışır. Beyaz Toros'lar sokaklarda dolaşır dedi. Gözümün içine baka baka tehditle oy toplamak için teşebbüste bulundu" dedi.

MUHARREM İNCE

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce CHP’liler ile yaptığı toplantıda konuyla ilgili olarak, " ‘Faili meçhul cinayetlere kurban gidersiniz’ diyor. Vanlıları tehdit ediyor. Korku salıyor. Ben ona Malatya’dan cevap veriyorum. Ey Davutoğlu, mesele beyaz Toros meselesi değildir. Mesele siyah Mercedes meselesidir. Mesele, 185 milyon dolara aldığınız uçak meselesidir. Mesele bakanlarınızın koluna taktığı 700 bin liralık saat meselesidir. İşçinin 150 liralık telefonuna laf ediyorsun, ama yanındaki bakanın 700 bin liralık saatini kolunda görmüyorsun. Siz nasıl bir vicdana sahipsiniz?” şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU’NDAN YENİ AÇIKLAMA

Tartışmaların dünden bu yana devam etmesi üzerine bu sabah saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, ‘beyaz Toros’ ile ilgili sorulmuştu.Davutoğlu "beyaz toros"un 90'lı yılların bölgedeki sembollerinden biri olduğunu ve faili meçhullerle anıldığını belirterek, "Demeye çalıştığım husus şu; faili meçhulleri bu ülkede AK Parti bitirdi. Beyaz Torosların ya da terörün egemenliğine ve belli nüfuz alanları oluşturmasına AK Parti son verdi. Hiç kimseyi tehdit etmedim ama şunu söyledim; birileri, savaş baronları, terör baronları ve bu terör baronlarının varlığından destek alan, 90'lı yıllardaki beyaz Toros sembolü ile anılan çevreler, aslında birbirini neredeyse destekleyen çevreler. Birinin varlığı diğerine zemin teşkil ediyor" demişti.

ARTIK SADECE KÖYLERDE... 

DOĞU ve Güneydoğu’da 1990’lı yıllarda faili meçhul, infaz ve kaçırmalarda kullanılan ve dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van’da yaptığı, "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi beyaz Toroslar dolaşacak" sözleriyle ilgili yeniden gündeme gelen Beyaz Toros’ların artık şehir merkezinde pek kullanılmadığı, halen köylerde kullanıldığı bildirildi.

Olağanüstü Hal döneminde bölgede bir çok faili meçhul cinaylette kullanılan ve yargısız infaz ile kaçırmalarla sürekli gündeme gelen "Beyaz Toros" marka otomobillerin artık bölgede şehir merkezlerinde neredeyse hiç kullanılmadığı, daha çok kırsal kesimde köylüler tarafından kullanıldığı ortaya çıktı. 1989 yılında üretimine başlanan ve 2000 yılından bu yana artık üretilmeyen Toros marka otomobiller, hem her türlü arazi şartlarında kullanılması, hem de masrafsız bir araç olmasından dolayı 1990’lı yıllar ile 2000’li yıllar arasında çok tercih edilen bir araç olduğu belirtildi. Diyarbakır’da bazı otomobil galerilerinde halen satışa sunulan araçların fiyatları 5 ile 10 bin arasında değişirken, araçların köylerde yük taşımacılığında ve kötü yol koşullarında iyi olduğu için daha çok tercih edildiği öğrenildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Van mitinginde yaptığı konuşmada, "Ak Parti iktidardan inerse buralarda terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi beyaz Toroslar dolaşacak" sözlerine bölgeden tepki geldi. CHP’nin Diyarbakır 1’inci sıra Milletvekili adayı Naci Sapan, "Başbakan, Van’da yaptığı konuşmada bütün bölgeyi dolayısıyla Kürtleri tehdit ediyor. Başbakan 90’lı yılları örnek göstererek faili meçhul cinayetlerin sanığı konumundaki ’Toros’ marka araçları örnek göstererek ’ya bizi tercih edersiniz ya da ölümü’ demek istemiştir. Yurttaşları tehdit ederek barışı sağlamaları mümkün mü? Elbette ki değil. Zaten sonları da iyi değil" dedi.