BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Yeni Meclis'te türbanlı vekil olabilir!

CHP ilköğretim ve çalışma hayatında türbanla ilgili kaygılarını açıklarken AK Parti Meclis'te türbanı tartışmaya açtı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
AK Parti’nin Kızılcahamam kampında Başbakan Erdoğan’a türban çıkışıyla gündeme gelen Fatma Bostan Ünsal sözlerinin arkasında. Seçme hakkı bulunan kadınların başörtüsü nedeniyle yüzde 70’nin seçilme hakkı olmadığını ileri süren Ünsal bunun çok incitici olduğunu belirterek Türkiye’nin 2011 seçimlerinde başörtülü milletvekilini tartışması gerektiğini söyledi.

AK Parti’nin kurucu üyesi olan Ünsal, Adıyaman eski Milletvekili Faruk Ünsal’ın eşi. 2003 yılında Bağdat’a canlı kalkan olarak giden Ünsal kadın çalışmaları ve insan hakları faaliyetleriyle dikkat çekiyor. En son onu taş atan çocukların cezalarının indirilmesi için başlatılan kampanyanın içinde gördük.

Ünsal’ı bu kez gündeme taşıyan ise AK Parti kampında türbanla ilgili sözleri. Ünsal Başbakan’a “Kadınlar başörtüsüyle Meclis’e giremiyor. 8 yıl geçti. Bu konuda adım atmayacaksanız siyasi tercihimi değiştirip, bağımsız hareket edeceğim” sözleriyle seslendi.

MECLİSTE TÜRBANLI MİLLETVEKİLİNİ TARTIŞALIM

İnternethaber’e konuşan Ünsal’a bu sözlerinin anlamını sorduk. Birleşmiş Milletlerin Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi kapsamında Türkiye’ye tavsiyelerini hatırlatan Ünsal şunları söyledi:

”Bir ay önce komiteden Türkiye’ye tavsiyelerde bulunuldu. Türkiye’de başörtülü kadınlar eğitim siyaset ve çalışma hayatından mahrum durumda. AK Parti hangi mekanizmalarla bu sorunu çözmeyi planlıyor bunu öğrenmek istiyorlar. Aynı zamanda bu konudaki sorunun tespiti için de istatistiki çalışma isteniyor. Seçme hakkı bulunan kadınların yüzde 60-70’inin başörtüsü nedeniyle seçilme hakkı yok. Bu durum sadece kadınları değil Türk milletinin de haklarını kısıtlama anlamına geliyor. Haksız bir uygulama. Seçme seçilme hakkı en temel haklardan biridir. Bunu sınırlayan bir yasa da yok. Ancak uygulama kadınlar için incitici bir durum. Türk demokrasisi bu kadar düşük seviyede olmamalı. Türkiye 2011’de parlamentoda başörtülü milletvekilini tartışmalı. Ben toplantıda bunu dile getirdim.”

STATÜKO İLE ADALET OLMAZ

TBMM’de Merve Kavakçı’nın başörtüsüyle Meclis’e girmesi büyük tartışmalara neden olmuştu. Ünsal’a bu tartışmaları hatırlattı. Merve Kavakçı’nın türbanı nedeniyle değil çifte vatandaşlık durumu nedeniyle milletvekilliğinin düşürüldüğünü anlatan Ünsal şöyle devam etti:

“Ben Türkiye’yi ve yaşananları yakından izleyen biriyim. Hem AK Parti’nin hem de diğerlerinin yaşadığı kapatılma durumlarını biliyorum. Riskleri biliyorum. Ama tartışalım istiyorum. Statüko adalete uygun olmaz. Daha önce katıldığım AK Parti kampında Terörle Mücadele Kanunu sorunlarını dile getirmiştim. Mayıs ayında bu kanun çıktı. Bu konuda da tespitlerimin doğru olduğunu herkes kabul ediyor. Öncelikle kurucusu olduğum AK Parti’de bunu dile getirmek boynumun borcuydu.”

BAŞBAKAN'A REST Mİ ÇEKTİ?

Ünsal’ın Başbakan’a yönelik yaptığı konuşmada eğer çözüm olmazsa bağımsız olarak devam ederim sözleri bir rest olarak algılandı. Ünsal bunun rest olmadığını belirterek şunları söyledi: “Bu sorunun çözümü noktasında bütün partilere çağrı yapmak gerek. O nedenle ben bu çağrıyı daha rahat yapabilmek için bağımsız olmayı tercih edebileceğimi ifade ettim.