BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,69
ALTIN 2.396,03
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yasak sırası bu kez Google'a geldi

Son günlerde Google'ın bazı uygulamalarına erişemiyor musunuz? Sebebi belli oldu...

Abone ol

Uzun süredir devam eden bağlantı sorunlarının sebebi, sonunda ortaya çıktı...Kullanıcılar özellikle 3 Haziran'dan bu yana internet bağlantısında inanılmaz bir yavaşlama ve sıkıntı hissediyor.

Google'ın bazı IP adreslerine erişimin engellenmesinin nedeni ise YouTube yasağı...

Yani Telekom YouTube'e korsan girişin önünü kesmek için Google'daki bazı IP'leri de yasakladı ama o IP'lerle aynı grupta olan bazı Google uygulamaları da böylece yasaklanmış oldu. Google Translate, Analiytics gibi...

Türkiye genelinde Google'ın ana arama sayfasındaki hizmetlere, örneğin Google Translate hizmetine erişimde sorun yaşanıyor. Aynı şekilde zaten yasaklı olan YouTube'a alternatif yöntemlerle erişen kullanıcılar erişemiyor. Esas sıkıntı ise Translate'de olduğu gibi Google hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar.

Dahası sayısız yerli ve yabancı internet sitesine erişim inanılmaz derecede yavaşlayabiliyor, ya da bazen bağlantı sağlanamıyor.

Türk internet kullanıcılarını çileden çıkartan bu durumun sebepleri konusunda ortaya farklı görüşler sürüldü. Ancak işin gerçek sebebi, resmi olarak ortaya çıktı...

İşte açıklaması

Bu durum, internet servis sağlayıcılara yollanan ve Biri'nin de müşterileriyle paylaştığı bilgiler sayesinde açıklığa kavuştu.

3 Haziran 2010 tarihinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan internet servis sağlayıcılara iletilen karar ile aydınlandı.

Google'a ait bazı IP'lere, detaylı açıklanmayan hukuksal nedenlerden dolayı erişimin engelleneceği belirtildi. Ancak Google'a ait IP'lerin engellenmesi Türk kullanıcılarını çok sert bir şekilde vuruyor.

Google'ın internetin vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte, Google'a ait IP adreslerinin engellenmesi, Google hizmetlerinin bir kısmına erişilmesini engelliyor veya yavaşlatıyor.

Tam bir yasak değil ama...

Kısıtlı Google yasağı Türkiye'de interneti çok derinden vuruyor:

- Google web sitesine erişimde sorun yaşanması,

- Reklam vb. analiz verisi için web sitelerinde Google analytics, Google maps gibi Google uygulamalarını kullanan portal veya web sitelerinde erişimlerin yavaşlaması,

- Google Toolbar yüklü bilgisayarlarda bazı sitelere yavaş erişme,

- Web siteleri dahilinde "google search" kullanan alan adlarına erişimde yavaşlama,

- Firmalara ait Google uygulamalarıyla entegre ya da Google Search'e dayalı bir takım uygulamalarınızın bu erişim kısıtlamasından etkilenmesi söz konusudur.

BTK'NIN AÇIKLAMASI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yapılan açıklamada, Google internet sitesinin erişiminin engellendiği yönündeki iddialara yönelik olarak, "'Yapılan işlem, erişimi engelli olan internet adresine ilişkin IP adreslerinin güncellemesinden ibarettir" denildi.

BTK'den yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, hakkında erişim engelleme tedbiri uygulanmamış Google gibi kimi alan adları/web siteleri ve hizmetlerinin erişimlerinin engellendiği yönünde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Tarafımızca tesis edilen işlem, kamuoyunun yoğun gündemini oluşturan internet adresleriyle ilgili olmayıp, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 05/05/2008 tarihli ve 2008/402 no'lu kararı gereği erişimi engelli olan internet adresine ilişkin IP adreslerinin güncellemesinden ibarettir.

Sonuç olarak 'a erişim amacıyla kullanılan ve tarafımızca engelleme tedbiri kapsamında güncellenen IP adreslerinin arkasında farklı şirketlere ait alan adı veya çeşitli hizmetlerin barındırılması bu şirketlerin kendi tercihleri ve sorumluluklarındadır.

Dolayısıyla bu hizmetlerden yararlanan internet kullanıcılarının mağduriyetinin çözümü bahse konu hizmetleri sunan şirketlerin elinde bulunmaktadır."

GOOGLE'IN AÇIKLAMASI

Ve Google da açıklama yaptı...

Google, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından bazı IP'lerinin engellenmesiyle ilgili yaptığı açıklamada olayın tamamen YouTube yasağıyla ilgili olduğunu ve servislerini tekrar işler hale getirmek için çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirtti.

Google'dan bu konuyla ilgili gelen ilk açıklama şöyle: "Google uygulamalarına Türkiye'den erişimin engellendiği yönünde haberler aldık. Google'ın servislerine Türkiye'den erişimde yaşanan sıkıntıların, sürmekte olan YouTube erişim yasağıyla bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Hizmetlerimizi yeniden işler hale getirmek için çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz."