BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.442,97

Yasağa hem uyan hem de uymayan taksiciler

Kaç zamandır taksici esnafıyla sigara sohbeti yapıyorum. Arka koltuğa kurulur kurulmaz, "sigara içebilir miyim?" diyorum.

Yasak var, ama sadece adı var. Yaklaşan yerel seçimlerden olsa gerek, yerel yöneticiler, ipin ucunu iyice bırakmışlar. Kapalı mekanlar, ticari araçlar, yasak her neredeyse oralarda uygulanmıyor.

Kaç zamandır taksici esnafıyla sigara sohbeti yapıyorum. Arka koltuğa kurulur kurulmaz, "sigara içebilir miyim?" diyorum.

Bir tanesi de "hayır efendim, yasak!" desin, dişimi kıracağım!

- Elbette içebilirsiniz.

- Yasak değil mi?

- Yok abi bak keyfine..

- Ya ceza yersen?

- Abi bugüne kadar hiç kimseye böyle bir ceza yazılmadı, bana da yazılmaz merak etmeyin. Ne yapayım müşteriyi indireyim mi, adam sigara içmek istiyor, indirsem para kazanamayacağım. Ayrıca ben de içiyorum, sabahtan akşama kadar direksiyon sallıyorum, hangi ara nerede sigara içeceğim.

- ...?

- Buyur abi buradan yak!

Nasihat kar etmiyor, ağır cezalar korkutmuyor. Taksici esnafı sigara kokusundan rahatsız olan müşterinin memnuniyetinden çok, tiryakilerin memnuniyetini düşünüyor. Çünkü bugüne kadar konulan yasak adam gibi uygulanmamış!

                               ***

Dün akşam Ataşehir'den koyulduk yola, Beylerbeyi'ne gidiyoruz. Gece trafiği, Altunizade kapalı. Birkaç dakika önce sigara yasağı üzerine demediğini bırakmayan taksici, başka yasaklarda bu kadar bonkör davranmıyor.

- Yan yoldan kaç kardeş :)

- Abi oradan gidemem.

- Neden?

- Abi yasak.

Güldüm. Sigara yasağıyla ilgili hiçbir şeyden çekinmeyen arkadaş, EDS sisteminin de yardımıyla kendisine gelecek cezadan dolayı yasaklara harfiyen uymayı tercih ediyor.

- Bir şey olmaz gir yan yoldan geç!

- Ceza gelir abi!

Ben ettim, o etti girmedi. Niyetim yan yola girmek değildi elbette, arkadaşı sınadım sadece. Girmedi, sonuna kadar direndi ve kurallara harfiyen riayet ederek yoluna devam etti.

34 THF 07 plakalı taksi şöförü kusura bakmayacak merak etmeyin. Kendisiyle ilgili yazı yazacağımı, sigara konusundaki vurdumduymazlığını yazacağımı söyledim mutlu oldu:

- Yaz valla abi.. Benim de şanım yürüsün.

O isteyince ben de yazdım..

Sigara yasağını dinlemeyen ama trafik kurallarına ceza anında kapıya gelecek diye harfiyen uyan taksici kardeşimin şanı yürüsün diye...