BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.442,97
HABER /  DÜNYA

Türk futbolunun kurtuluş reçetesi !

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk futbolunun kurtuluşunun kulüpler yasasının çıkmasına bağlı olduğunu, holiganizmle mücadele konusunda...

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk futbolunun kurtuluşunun kulüpler yasasının çıkmasına bağlı olduğunu, holiganizmle mücadele konusunda hapis cezalarının caydırıcı olarak uygulanması gerektiğini söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören, PTT 1. Lig Futbol Kulüpleri Başkanları ve Spor Toto ve Spor Genel Müdürlüğü yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Bakan Kılıç, dünyanın en sert spor kanunun Türkiye’de olduğunu, holiganizmin bedelini kulüplerin ödememesi gerektiğini söyledi. Kılıç, “Dünyadaki en sert kanunlardan bir tanesi 6222 sayılı kanun. Bir kanunun istenilen neticeyi verebilmesi için ayrıca uygulayıcıların iradesi ile de paralel. Polisin gözaltına aldığı isimler var. Bu isimler maalesef tutuklanmadı. Adliyenin takdiri nedir bunu bilemiyorum. Eğer tutuklanmaları için başka bir düzenleme yapılması gerekiyorsa o düzenlenmenin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını da arzusundayız. Gerekirse bununla da ilgili adımlar da atabilir. Sahayı işgal edenler iyi ve insani amaçlarla sahaya girmediler. Yaptırımsız ve cezasız kalmaları düşünülemez. Holiganizimin bedelini camialar ödüyorsa topyekun futbol camiası kendi önemleri almak konusunda adım atacaktır. Tribünlere siyaset girmemeli siyasi slogan girmemeli taraftar gruplar birbirine düşmemeli taraftar bölünmemeli taraftar parçalanmamalı. Polisin tespiti olacak adli makamların tespitleri olacak bu tespitin nihayetinde grup olarak değil kişiler bazında suçlular belirlenecek ve onlar üzerinden 6222 sayılı kanunun cezayı hükümleri uygulanacak” ifadelerini kullandı.

"KULÜPLER YASASI ŞART"
Türk futbolunun kurtuluşu kulüpler yasasının çıkmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Bakan Kılıç, “UEFA Finasal Fair Play kriterleri doğrultusunda kulüplerin tek tek yaptırımlar uygulamaya başlayacak. Bunun Türkiye ayağıdır, kanun ayağıdır. Kulüpler yasası olarak çıkmasını istediğimiz yasadır. Biz dayatmada bulunmak istemedik. Kulüpler çalışsın gerekirse bazı noktalarda düzeltme yapsın bu kanunun çıkmasını kendileri sağlasın istedik. Bunu yapmadıkları takdirde eninde sonunda bu kanunu Türkiye çıkacaktır. Kısa zaman içinde daha dar kapsamlı çalışma grubu oluşturacağız Türkiye Futbol Federasyonunu muhatap alarak bu kanunla ilgili kulüplerinde onayını almış son metnin bakanlığımıza ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

"HAPİS CEZALARI UYGULANABİLİR OLMALI"
Cezaların yaptırımı olmadığı takdirde caydırıcı olmayacağını belirten Bakan Kılıç, “İki farklı ceza kategorisi var. 6222 ihlal eden seyircilerin spor alanlarında güvenliği ihlal eden suçlarına yönelik 1-3 yıl cezaları var. Şike konusu daha üst limitlerden cezası verilen bir başka madde kapsamında düzenlenmiş durumda. Yeni kanun çalışmasında 3 aydan 1 yıla kadar seyircilerin sahaya girmeleri halinde burada limitlerin yükseltilmesi yönünde bir irade var. Bu iradenin arkasında duracağız. Hapis cezalarının uygulanabilir olması lazım. Bu alt sınırı yükseltmek biçiminde de olabilir suç kategorisini değiştirmek yoluyla da olabilir. Hapis cezaları uygulamaları olmadığı takdirde bir caydırıcılık tartışması beraberinde gelebiliyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Kılıç, PTT 1. Lig’deki 19 takıma, mağlubiyet halinde 40 bin, beraberlikte 50 bin, kendi evlerinde alacakları galibiyetlerde 60 bin ve deplasmanda alınan galibiyetlerde 70 bin lira olmak üzere, tüm sezon boyunca destek verme kararı aldıklarını vurgulayarak, “PTT 1. Lig’inde mücadelesine devam tüm futbol kulüplerimize 2013-2014 futbol sezonu için kulüp başı 300 bin Türk Lirası reklam katkısında forma veya şort reklam katkısında bulunma kararı aldık. Kulüplerimiz reklam alanında verebilecekleri başka özel sektör firmaları bulabiliriz. Biz o reklam alanından çıkmaya kendileri rehine hazır olduğumuzu da kendilerine beyan ettikleri” şeklinde konuştu.

TERİM’İN G.SARAY’DAN AYRILIŞI
Bakan Kılıç, geçen sezon PTT 1. Lig futbol kulüplerine 15 bin Türk Lirası deplasman yardımı yapıldığını hatırlatarak, “2013-2014 sezonu bu rakam 250 bin Türk Lirasına çıkarıldı. PTT 1. Lig Futbol Kulüplerimize 10 milyon Türk Liralık kaynak paketi oluşturduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.
Bakan Kılıç, Galatasaray ve Fatih Terim arasında yaşanan tartışmaların kısa sürede unutulacağını ifade ederek, "Ne Galatasaray camiası Fatih Hocayı unutabilir ne Fatih Hoca içinden çıktığı Galatasaray camiasını unutabilir. Bugünkü tartışmalar, konuşmalar, karşılıklı cevaplaşmalar kısa bir süre içerisinde unutulur, terk edilir. Aslolan Türk futbolunun büyümesidir" diye konuştu.
Kılıç, Fatih Terim’e milli takımda başarı dileklerinde bulundu.
(İHA)